Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 20 mars 2013

Skadlig okunskap

Bilden ovan är länkad från min kusins* FBsida. Det är en "övergiven" hare som hennes barn hittat med sitt dagis. Och såklart tagit in. Många kommentarer kring hur söt den är har kommit. Men inget om det var rätt/fel att ta in den innan jag skrev följande:
Väldigt synd att plocka in den. Honan gömmer sina ungar en och en på olika platser för att så få som möjligt skall hittas av rovdjur (i stadsmiljö oftast tamkatter). Sedan letar hon upp dem en gång per dygn och ger dem di vilket gör att man lätt kan tro att en harunge är övergiven när den i själva verket inte är det. Kanske går den att rädda med mjölkersättning, skulle spontant ta samma man har till kattungar men risken är att den inte är fet nog och ungen trots det svälter ihjäl (harens och kaninens mjölk har djurvärldens högsta fetthalt).
Först skrev jag att den som valde att ta in harungen även dömde den till döden men det tyckte jag var lite väl magstarkt...

Efter min kommentar dök det upp några andra som vidhöll att den var övergiven och utsvulten. Jag är tveksam till detta, kanske är det bara frågan om att försvara en felbedömning samt ett stort mått av disneyfiering. Dvs att man påför djur människors känslor och egenskaper. Att en människa skulle lämna sitt barn och bara mata det en gång per dygn är tokigt och då måste det vara tokigt även i fablernas värld. Inte sant?

*Min kusin har för övrigt en ledande roll inom miljörörelsen...

8 kommentarer:

 1. Mamman kan ju vara påkörd eller befinna sig i magen på ett rovdjur men troligtvis inte..
  Föda upp harungar med flaska är inte lätt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär så som jag tänkte också. Funderade på att påpeka att det begått ett lagbrott, men det var väl lite väl magstarkt det också....

   Radera
 2. Tittade på Animal Planet idag. I en scen med några hjortdjur benämndes de som mamman, och mammans barn osv. Det är som jag alltid sagt, för att handla om djur så är det påtagligt för lite jakt på Animal Planet:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis det jag menar med Disneyfiering!

   Radera
 3. Bra skrivet på FB, det behöva ofta lite kunskap, bara ren och skär fakta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, fejan är en tummelplats för känslomässigt tyckande. Man får försöka komma med lite saklig fakta vid de tillfällen man kan.

   Radera
 4. Ja, usch det är knepigt det där. Och vad väntar om man lyckas föda upp den, en stor hare i en stor bur? Eller försöka släppa ut den i vildmarken igen ... då den inte lärt sig grundfakta ... Men jag förstår att hjärtat lätt svider.
  / Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan kan man fundera på det där med pälsdjur på ett dagis.... Har de kollat så ingen är allergiker?

   Radera