Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 20 mars 2013

Straffspark för jakthat

I dagarna har det serverats en straffspark för jakthat.

Har ni hängt med i nyhetsrapporteringen så vet ni att jag syftar på skyddsjakt på dräktiga älgkor där någon fotograferat långt gångna älgkalvsfoster bland slaktresterna. Bilderna har snabbt spridits.

Jag har flera FB kompisar som spridit bilden ovan och andra liknande den. Följande fråga har följt emd vissa delningar (just denna text är delad en bra bit över 2000 gånger när detta inlägg skrivs):
Vem tar ansvar för detta? Länsstyrelsen som beviljat skyddsjakt på dräktiga älgkor i mars månad? Naturvårdsverket som gått på samma linje? Skogsägarna med skogsbolagen Holmen och Mellanskog inblandade? Eller jägare med blodiga händer? Låt oss protestera mot älgfoster på röd snö,så att det här blir en snöboll som växer!
 Det man döljer när man sprider så enkla budskap som det ovan citerade är vad jägarna tycker om det hela och vad de gör. En vecka före bilderna spreds så rapporterade väserbottennytt följande angående överklagan av skyddsjaktbeslutet:
Det var Lyckesle jaktvårdskrets som ansökte hos naturvårdsverket om att stoppa jakten. De tycker att det var onödigt med en sådan sen jakt då älgkorna bär på långt gångna älgfoster. Beslutet att skjuta dem har upprört delar av jägarkåren i området.
– Vi kallar inte det här för jakt och tycker att det är djupt oetiskt att skjuta de högdräktiga älgkorna. Minskningen av älgstammen måste ske under ordinarie jakttid istället, säger Calle Franklin som är ordförande i Lycksele jaktvårdskrets.
 Det finns självklart tillfällen då skyddsjakt är motiverad. Jag är allt för dåligt insatt i detta specifika fall för att kunna säga bu eller bä. Det jag däremot kan säga är att jag inte kan se att det skulle gagna jakten som sådan när bilder som dessa sprids. Det ger onödig emotionell ammunition till de som motarbetar jakt i alla dess former. Det hade kunnat undvikas, inte minst genom att ta hand om slaktresterna på ett bättre sätt.

Bara som en påminnelse till er som ogillar jakt, skyddsjakt på älg så sent som i mars månad är något som brukar uppröra jägarkåren överlag (nu liksom tidigare). De flesta jägare anser att jakttiderna på älg är väl motiverade och inte bör frångås. Så blanda inte ihop skyddsjakt med jakt är ni snälla. Även om det ger er en massa uppmärksamhet i (sociala) medier.

4 kommentarer:

 1. Bra skrivet. Har upprörts av bilderna och även beslutet att skjuta dräktiga kor. Men spridningen av dessa bilder, oavsett avsikt, ger en negativ bild av jägare och precis som du säjer onödigt krut åt jaktmotståndarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Jag tvekade in i det längsta om jag skulle länka bilderna eller inte. Funderade på om det kunde skada jakten ytterligare om de visades på ytterligare ett ställe. Sedan kom jag fram till att de dels stärkte min argumentation och dels så är skadan redan skedd. Att visa dem en gång till men i ett resonerande/problematiserande sammanhang kunde då inte vara helt fel.
   Men det kanske det var. Är fortfarande osäker....

   Radera
  2. Förstår din tvekan, men tycker ändå att det var bra att du visade dem tillsammans med din informerande text.

   Radera
  3. Bra, känns alltid skönt med lite stöd när man är tveksam.

   Radera