Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 21 mars 2013

Åter sprids fördunklad sanning

Bilden ovan har nu delats nästan 2000 gånger på FB. Jag fick den (för fjärde gången) senast igår. Den är förment saklig ("kalla fakta") men extremt vilseledande. Medvetet vilseledande, även om själva siffrorna (kanske antagligen) stämmer (har inte kontrollerat dem).

Att plocka fram statistik vad gäller varg för perioden 1970-1990 är ju direkt löjligt. Det är en period då det fanns inga till få vargar i landet. Först en bit in på 1990-talet börjar det bli relevant att tala om vargens skadeverkningar.

Att plocka statistik på jägarnas skador på hundar och andra jägare är relevant först från när jägarexamen fått allmänt genmslag. Jägarexamen beslutades i slutet av 1983. Det som jägarexamen innebar i form av etik och säkerhetstänkande kan först sägas ha fått allmänt genomslag en bit in på 1990-talet. Detta syns bland annat i form av minskad mängd vådaskjutningar av människor och hundar.

Hur stor var den svenska bilparken 1970 respektive 2009? Det är lätt att inse att risken att få hunden skadad/dödad av trafik har blivit större med en bilpark som näst intill tredubblats och med förare som håller betydligt högre snitthastighet nu än för 40 år sedan.

Sammantaget bidrar dessa enkla källkritiska observationer till att slå hål på att de ovan angivna fakta skulle vara en saklig faktaredovisning. Det är en skickligt utformad lobbyistisk sifferexcersis i syfte att misskreditera och förlöjliga argumentationen från dem som vill ha en begränsad vargstam.

*Noterat: noten i sifferleken är medvetet vilseledande. Man har medvetet tagit bort uppgiften att risken som Jägareförbundet uppger avser jakt med hund i vargrevir och inte generellt i hela sverige.

2 kommentarer:

  1. Så gött att se när du slaktar faktan. Användbart om jag ser det dyka upp på min FB, så länkar jag hit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev lite förvånad när jag såg den dyka upp igen. Den snurrade runt rätt mycket vid årsskiftet... Därför kunde jag inte låta bli att ta upp den.

      Radera