Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 7 mars 2013

Använder du Nammo ammo?

Nammo, känns det igen?

Inte?

Det är en stor finsk/norsk ammunitionstillverkare med produktion i bland annat Karlsborg. I Ny Teknik kan man läsa:
Ammunitionsfabriken har funnits här ända sedan 1887, först som en del av krigsmakten. 1947 åkte uniformerna av, överingenjören i kostym tog över, det blev bolagiserat och ingår numera i Nammokoncernen.
Under kriget var verksamheten som störst, 1800 anställda.
– Men vi tillverkar mer i dag på 200 personer, säger vd Peter Ambjörnsson.
Anledningen är automationen. Led för led har tillverkningen automatiserats. En del har byggts in i den gamla maskinparken, där de äldsta maskinerna är från början av 1930-talet.
I ena änden av en maskin matas patronhylsa, kärna och spets in, ut far en färdig projektil. Förut krävdes tolv maskiner.
– Det är effektivare och kvaliteten blir jämnare när mer och mer är datorstyrt, säger Peter Ambjörnsson.
Nischen är blyfri ammo:
Det är den egenutvecklade blyfria ammunitionen som är Nammos nisch, där ett litet land som Sverige kan konkurrera med de internationella bjässarna. Blyfritt har varit företagets basplattform i 15 år nu.
– 1 800 ton bly har vi sluppit bryta, förädla och få ut i miljön, sedan vi började tillverka blyfritt, säger Peter Ambjörnsson.
Tillverkningen av blyammunition på Nammo är marginell, kanske 2 procent, och på väg att fasas ut.
– Och vi vill inte ha det tillbaka, säger Carina Karlsson, huvudskyddsombud, som var med på den gamla onda tiden.
Och tydligen är satsningen lyckad:
Det lilla svenska företagets blyfria produkter är kvalificerade som Nato-standard, i konkurrens med hela världen, vilket gör vd Peter Ambjörnsson mäkta stolt. Den uppseglande krisen känner man inte av, för ammunitionstillverkning följer inte normala konjunkturcykler. Här är det de olika ländernas försvarsbudgetar som styr.
– Det är med specialprodukter vi har lyckats överleva. Konkurrensen är stenhård på standardprodukter, säger forsknings- och utvecklingschef Fredrik Erninge.
Men då åter till grundfrågan:
Använder du Nammo ammo?
Jag skulle tro att du åtminstone provat Nammo ammo. För när man kikar på vad den Finsk-Norska ammo koncernen innehåller så klarnar bilden ordentligt. Jag tänkte då givetvis på den del av koncernen som tillverkar finkalibrig ammo, inte projektiler till kanoner. På Nammos hemsida kan man läsa:
The headoffice of the Small Caliber Divison is in Vantaa. The Division has production facilities and offices at Lapua in Finland, Vanäsverken in Karlsborg in Sweden, at Lapua GmbH in Schönebeck in Germany and at Nammo Talley Inc. in USA.
Lapua! Det förklarar en del.
Men det jag inte riktigt förstår mig på är varför Nammo är stolta över sina blyfria produkter samtidigt som man till den civila jaktammomarknaden bara har släppt Lapua Naturalis. Som är svindyr. Jag väljer personligen Barnes TSX (motsv) när jag är ute efter kopparkulor, då får man 40 skott för samma pris som man får en ask om 20 skott ifall man valt Naturalis. Lapua Mega är ett prisvärt alternativ, hade det till min 1900 ett tag, tyvärr var de svåra att kamra då kulorna är lite för trubbiga för att den gamla Huskvarnan skall svälja dem hur som helst.

Som svar på den inledande frågan får jag väl våga mig på att gissa att majoriteten av er åtminstone har använt Nammo ammo vid ett eller annat tillfälle!

Not: Även fyrverkeriföretaget Hanssons Pyrotekniska återfinns i koncernen.

4 kommentarer:

 1. Alltid lika kul att läsa dina inlägg. Du borde vara journalist

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.

   Näe, journalist verkar vara ett oerhört svårt kneg nu för tiden. Riktigt usla arbetsvillkor. Däremot var både min farmor och farbror journalister.

   Farmor arbetade för Borås tidning även efter pension. När hon fick sin hjärnblödning för 25 år sedan satt en halvfärdig artikel i skrivmaskinen....

   Min farbror arbetade för Barometern i Kalmar. Politisk redaktör var han väl ett tag mot slutet av arbetslivet vill jag minnas. Som pensionär har han väl bara skrivit en och annan bokrecension.

   Radera
 2. Spännande! Har själv skjutit blyfritt i Norge på militärövning, lär nog kanske varit Nammo som gjorde de kulorna? Hur som, trevligt inlägg!
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Fick idén via en tråd på robsoft, annars hade jag nog inte fått nys om Nammo öht.

   Radera