Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 1 februari 2013

Varg i media januari 2013

En sammanställning av lite blandade vargnyheter från januari månad. Sammanställningen gör inga anspråk på att vara heltäckande utan fokus ligger av personliga skäl på södra och västra sverige. Största nyheten var nog att det faktiskt blir vargjakt:

2/1 löpande. Ett vargrevir i Karlskogatrakten håller på att skjutas ut eftersom det drabbats av skabb. Fem vargar har fällts hittills.
2-3/1. En haltande varg i Halstahammar har observerats sedan fällts. Antagligen hade den varit med om en trafikolycka då ett ben var helt avslaget.
5/1. Två vargar observeras i Källsjö nära Ullared. Är det ett revir på gång i gränstrakten Halland/Västergötland kanske? 
6/1. En varg verkar åter röra sig i Skåne. De senaste dagarna har rapporter från helsingborgstrakten kommit in. Länsstyrelsen kan ej bekräfta.
6/1 Vargattacken i Ervalla har nu kostat samhället 260.000 kr i ersättning till de drabbade rapporterar SR örebro.
6/1 En sannolik vargattack har konstaterats i Skåne och fårägare uppmanas se över sina stängsel. Enligt länsstyrelsens hemsida.
7/1. En älgkalv strax utanför Ullared konstateras vara vargdödad rapporterar HallandsNyheter.
8/1 varg observeras i centrala Borås rapporterar GP.
9/1. Nytt vargrevir verkar vara på gång i Forshaga alldeles nära Karlstad. Hur många vargrevir berör nu Värmland, 22? 23? fler? Källa: VF.
10/1. Junselevargen, dvs den gulfärgade tik som är genetiskt viktig och har flyttat tre gånger, ställer till en hel del problem bland renarna. Samebyarna i trakten har lämnat in ansökan om skyddsjakt, länsstyrelsen anser den vara motiverad och har vidarebefordrat den till Naturvårdsverket som fattar beslutet. För övrigt har Naturvårdsverket och politiker varit på plats och diskuterat problematiken, EU-kommissionen var medbjuden men dök ej upp.
11/1. Skyddsjakt på Junslelvargarna! Hannen skjuts första dagen.
11/1 Landsbygdsminister Eskil Erlandsson flagar för att det kan bli vargjakt i vinter trots allt....
11/1. DNA analys visar att skånevargen kommer från Skultunareviret utanför västerås.
12/1. Får slagna på en gård i norra Skåne, typ i Hovs Hallar.
13/1. Nya observationer av varg i såväl skaraborg som västervik. Antagligen är det bara en tidsfråga innan det bildas ett revir i de centrala sydsvenska skogsbygderna...
13/1. Sannolika spår av varg på Hisingen utanför Göteborg. 
14/1. Man kan få ersättning om man förlorar får till varg, men någon ersättning för vakthållning och de obligatoriska mediakontakter som följer  en vargattack medges inte visar ett länsstyrelsebeslut efter en attack i utkanten av Rialareviret.
14/1. En krönika i Jakt & Jägare kan provocera lite. 
14/1. Dalarnas lokalavdelningar i Jägarnas Riksförbund protesterar kraftfullt mot utsättningsplaner avs vargvalpar. Antagligen kommer det bli tal om små marker att sätta ut vargvalparna på då det krävs godkännande från såväl markägare som jakträttsinnehavare, sedan krävs såklart även spårsnö och en god portion tur.
14/1. Junselevargen har överlevt 4 dagars skyddsjakt. Lst Västernorrland meddelar att jakten kommer att avbrytas om honan lämnar området, hon fällde i och för sig ytterligare en ren under gårdagen.
15/1. En förvirrad varg rör sig i Varberg.
15/1. Rättegången i fallet med den illegalt dödade vargen vid sjön Fansen har planerats till april. Två män är misstänkta och bevisningen består bland annat av mobiltelefontrafik. Hår på en skoter har försökt artbestämmas till varg men detta har inte gått och som bevisning är det därmed värt noll och intet.
16/1: häst kördes på utanför varberg, lst rovdjursspårare utesluter inte att det kan bero på att den blivit skrämd av varg. Källa HN pappersupplaga.
17/1: efter att Rovsjursföreningen överklagat skyddsjaktbeslutet så stoppar fövaltningsrätten nu skyddsjakten på junselevargen. Betyder det att intresseorganisationer på annan ort är sakägare (stakeholders) trots att de inte är direkt berörda?
20/1. "hallandsvargen" har röt sig upp genom halland, slagit får i Billdal, besökt Göteborg och vänt söder över för att festa på en get i sandsjöbacka. Bara timmarna innan Sandsjöbacka  trail marathon som rimligtvis drivit vargen vidare, problemet är att vargen befinner sig väster om motorvägen och har svårt att komma över.
21/1. Märkning har genomförts av hane och tik i Tenskogsreviret i västra hälsingland. Tanken är att djurparksvalpar skall sättas ut hos detta föräldrapar. Motsvarande märkning av vargar i Sångenreviret i Leksand misslyckades.
23/1. Naturvårdsverket har yttrat sig angående Junselevargen. Det handlar inte bara om rivna renar utan om hela störningen av renskötselverksamheten.
23/1. SNF och Svenska Rovdjursföreningen har polisanmälts för hets mot folkgrupp (samerna) till följd av skyddsjaktsdebatten kring Junselevargen.
23/1. lst stockholm meddelar att den gamla hanen i riala-reviret utvandrat och nu bildat par i värmland. Två nya vargar utgör alfadjur i riala.
23/1. Lokareviret utanför Karlskoga är hårt drabbat av skabb, sedan i juni i fjor har sex skabbdrabbade vargar i reviret skjutits.
24/1. En ny finskrysk varg rör sig i Tårnedalstrakten. Kan bli aktuell att flytta söderut!
24/1. En debattartikel från en ansvarig tjänsteman på naturvårdsverket är minst sagt anmärkningsvärd. Bland annat står det att det behövs 380 vargar i Sverige. Det står även: "Ett beslut om jakt på varg på andra grunder än skyddsjakt innebär enligt EU-kommissionen att frågan kommer att hamna i EU-domstolen."
25/1. Piloter inblandade i skyddsjakten på Junselevargen har dödshotats på Rovdjursföreningens FB sida. Hot från bevarandeintressen är mer regel än undantag vid alla former av vargjakt.
25/1. En varg verkar röra sig i Frölunda i Göteborg. Min gissning är att det är samma en som rör sig väster om E6 sedan en tid tillbaka, den siktades för övrigt där jag är uppvuxen härom dagen.
26/1. Jakt & Jägare har varit i kontakt med Viltskadecenter och påpekat en mängd felaktigheter kring skyddsåtgärder för hund vid vargkontakt, i en artikel baserad på intervjuer med tjänstemän gör Viltskadecenter i princip en pudel.
28/1. varg ses lite överallt kring Göteborg. GP har en sammanställning, men vad är hund och vad är varg? hur många vargar kna det röra sig om, en eller fler?
28/1: orsa anhåller hos regeringen om att få bli vargfri kommun.
29/1: vargjakt på totalt 18(!) vargar föreslås från NVV.
29/1. Jordbruksverket överväger snabb flytt av ett par vargar som för närvarande lever i renbeteslandet i Övertorneå. Minst en av dem är genetiskt viktig för den svenska vargstammen. Veterinär Hans Boström varnar för rabies och dvärgbandmask ifall flytten görs allt för hastigt och okontrollerat.
29/1. Hot är idag standard när det fattas beslut om jakt på stora rovdjur. Den senaste i raden av tjänstemän som vittnar om detta är Susanna Löfgren som hotats i sitt tjänsteutövande på Naturvårdsverket.
30/1. Naturvårdsverket tillkännagav att det blir en riktad och selektiv jakt på varg i vinter.
30/1. En ung kvinna från norra småland utreds av polisen för hot mot helikopterföretaget som arbetade med jakten på junselevargen.
30/1. EU-kommissionen är kritisk till den planerade vargjakten och planerar för domstolsförhandling. "Allt hänger på om det är möjligt att vara så selektiv som man tänkt sig. Går det att skilja vargarna åt när jakten väl är igång? Om vi finner att den här jakten i praktiken är detsamma som en vanlig licensjakt, är det inget tvivel om att vi går till domstol, säger Hennon."
31/1. Vargparet i Tårnedalen, där åtminstone den ena individen är genetiskt viktig, kan komma att flyttas. Naturvårdsverket utreder möjligheten.
31/1. Naturvårdsverket justerar vilka revir som är aktuella för jakt.
31/1. Även socialdemokraterna ställer sig bakom Naturvårdsverkets vargjaktsbeslut. Det finns alltså en klar politisk majoritet bakom den svenska vargjakten vad än kritikerna månde säga.
31/1. Hallands-Göteborgs vargen har eventuellt flyttat öster ut till södra västergötland. Möjligt är att den varg som setts i Örby är samma som den som besökte Göteborg, observationer ar även gjorts halvvägs (dvs mellan FJärås och sätila)
31/1. SNF, Rovdjursföreningen, och WWF överklagar gemensamt vargjaktsbeslutet.

1 kommentar:

  1. Februari månad får jag nog lägga upp nyheterna i kategorier istället för i en kronologisk lista. Ser att denna blev rätt oöverskådlig.

    SvaraRadera