Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 1 februari 2013

Nya rön om människans bästa vän

Härom veckan dök det upp lite rolig forskning om hundens ursprung. Om jag förstår mediarapporteringen rätt så menar man att hunden och vargen skiljs åt för länge sedan men att vildhunden domesticeras (tämjs) för ungefär 10.000 år sedan och att detta syns genom att det uppstår en gen som innebär att tamhunden till skillnad från vargen kan spjälka stärkelse (vargen endast protein). Eller kan man tolka dessa stycken på något annat sätt?
Och det här ger nyckeln till att förstå varför vissa vargar, de första urhundarna, kunde börja leva i symbios med mänskliga byar för drygt 10 000 år sedan. Och det verkar alltså som att hunden uppstod ungefär samtidigt som människan blev jordbrukare.
Vidare:
På så vis uppstor den symbios, där de tämjda vildhundarna hjälpte människor att skyddas mot vargar och vildhundar, och de fick mat utan att behöva jaga själva. Och i vår tid började så vissa av hundraserna också tämjas så mycket att de kunde bli lika gosiga som dagens husdjurshundar.
Förutom att man identifierat genen så har man i sin tolkning infört ett mellansteg som jag inte känner igen från äldre forskning. Mellansteget är vildhunden.

Men stämmer verkligen det här? Förvisso ligger det ett tidsmässigt samband mellan förändringen av hundens ämnesomsättning och jordbrukets införande i sydostasien (den bördiga halvånen). Men jag ser inte det som argument för att tamhunden skulle uppstått då. Ser man till övriga fynd i arkeologiska sammanhang som kan tolkas som att man haft tamhundar så varierar buden rätt kraftigt. Härom året (2010) lyftes 14.000 år gamla hundben från en grotta i Schweiz fram som de äldsta beläggen. Det finns mer än dubbelt så gamla hundben, om än väldigt omdiskuterade, från Nederländerna Belgien.

2011 publicerades fynd av riktigt gamla hundben funna i Altaiområdet i Sibirien. Dessa var 33.000 år gamla. Skallen, bilden nedan (länkad från Archaeology News) är tydligt mer av hundtyp än av vargtyp. Och fynden är från en varm tid som inträffade före den senaste istiden.


En annan ny och intressant studie av ett 40-tal hundrasers och ett 20 tal vargruppers DNA visar deras släktskap och hur "ursprungliga" de är. Den visar bland annat (något som vi väl redan anade) att den nordiska spetshundsgruppen (i studien representerad av finsk spets) är en av de äldsta urskiljbara rasgrupperna. Studien visar också att flera hundgrupper (t.ex. alaskan malamute, siberian huskey) som tidigare betraktats som väldigt gamla och "ursprungliga" faktiskt inte är det. Med detta i bakhuvudet bör man kunna argumentera än bättre för löshundsjakt med spetshundar som ett immateriellt kulturarv i Norden (jfr mitt resonemang här)

3 kommentarer:

  1. TACK, för intressant inlägg......trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. På ämnet skulle du säkert finna boken Dogs av paret Coppinger intressant!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får kolla upp den. Tack för tipset!

      Radera