Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 9 februari 2013

Film med skildring av lagligt utförd grisslakt polisanmäls!

Ibland blir jag trött på vår värld och människorna som lever i den. Det finns en sådan enorm okunskap om hur saker och ting hänger ihop och hur saker och ting går till. Jag såg nyss en intressant artikel om Gustaf Mandelman, en av dem som ligger bakom gården Mandelmans trädgårdar. I fjor visades det en film som heter pangpangbröder. I filmen slaktar Gustaf en gris. Han bedövar den med en bultpistol i pannan och avblodar den sedan. Inget konstigt med det. Det är så det går till. Men det ser otäckt ut. Och gemene man har aldrig sett hur det går till när grisen omvandlas till bacon och skinka. Alltså kom där polisanmälningar som ett brev på posten. Självklart friades Gustaf, men händelsen visar hur dålig kunskap allmänheten har. Vilket är oroväckande.

Här citerar jag de viktigaste delarna i artikeln i Ystads allehanda:
– Jag tycker att det är lite sorgligt att man blir anmäld, kommenterar Gustav Mandelmann. Jag visste inte ens om att jag blivit anmäld förrän polisen ringde och berättade att undersökningen var nedlagd.
Flera upprörda tv-tittare hörde av sig efter att filmen visades på tv förra året, både till SVT och till Gustav Mandelmann personligen. Man menade bland annat att grisen plågades till döds.
Sprattlar på marken
I en scen får man bland annat höra en skrikande gris och sedan se hur grisen ligger och sprattlar på marken.
– Efter att grisen skjutits med bultpistol i huvudet är den i princip död. Sedan avblodar man grisen och det man såg på tv var muskelryckningar i djuret.
Gustav Mandelmann förstår att folk har reagerar eftersom slaktscenen var utdragen. Två grisar slaktades och sedan klipptes det ihop till en slaktscen.
– Vi kände oss lite utlämnade eftersom det aldrig förklarades i filmen hur en slakt går till, säger han. Slakt är ju något som göms undan i dag och som folk aldrig får se eller vet något om.
Han tycker det är tråkigt att det finns ett så stort avstånd från slakten och fram till det att kotletten hamnar på tallriken hos folk.
– I dag har ju de flesta aldrig varit med om en slakt. Därför är det inte konstigt att folk blir upprörda när det visas på tv.
– Grisen fick leva ett värdigt liv och slapp transport. Även slutet var värdigt, säger Gustav Mandelmann.
Här får han stöd av kammaråklagare Ann-Charlotte Hansson som granskat filmen för att se om något brott begått. Filmens regissör Axel Danielsson har även förhörts av polis.
Inget brott
– Det fanns ingen anledning att misstänka något brott, säger Ann-Charlotte Hansson.
Tillägg: För övrigt kan det vara bra att erinra om vad Jordbruksverket själva skriver i sina instruktioner kring grisslakt (tack för tipset Lars):
Efter bedövningen och avlivningen inträffar reflexmässiga nervryckningar och kraftiga muskelrörelser, t.ex. sparkar, som man kan uppleva som obehagliga. De kan också vara direkt farliga om man står för nära djuret. Dessa reflexer är helt naturliga och innebär inte att djuret känner något obehag eller smärta. Reflexerna blir kraftigare efter bedövning med bultpistol än med elbedövning.

1 kommentar:

  1. Suck... Man blir allt väldigt trött på gemene mans bristande allmänbildning. Tyvärr är det nog så att dessa anmälare förutom sin okunnighet också är tillskyndare av halalslakt och det gör allt än mer skrämmande. Gillar därför den pågående TV-såpan "Farmen", där kan alla som tittar få en insyn i hur det verkliga livet ter sig.

    SvaraRadera