Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 29 januari 2013

Ståndskall på gris!

Den lilla viriga tyskan blir allt duktigare. Igår kom jag loss ett par timmar och kunde släppa henne. Först följde vi spåren efter en rejält stor gris, de följde hon en bit till på egen hand för att ganska snart växla över till nyare spår från en mindre gris. Som dock inte resulterade i upptag.
Vi fortsatte upp till en tät granplantering. Jag gick i kanten och Missan for in och ut. Efter en stund tjöt hon till och påbörjade ett grovt och taktfast skall. Som knappt rörde sig alls!

Det var mellan 15 och 25 meter in i grantätningen. Jag såg ingenting men hade bra skotthåll utefter tätningen. Missan jobbade på, djuret rörde sig något. Under bortåt 10 minute arbetade Missan hårt med djuret, som rörde sig på sin höjd 50 meter. Det rörde sig men höll sig på avstånd från kanten.

Jag bestämde mig för att försöka smyga in. Kanske dumt för djuret gick loss och Missan kom fram till mig. Jag peppade henne lite och hon fann djuret igen, skällde i ytterligare någon minut innan hon struntade i det.

Av spåren att döma var det ett vuxet men inte jättestort svin, men eftersom det var slabbigt fick jag inte någon bra bild, ni får nöja er med denna:
Det är klart. Jag skulle blivit oerhört nöjd om jag fått tillfälle att fälla ett svin för Missan redan denna första säsong. Men nu tycker jag ändå att hon visar en god tendens att arbeta vidare med inför nästa höst. Givetvis skall hon få spåra en massa släpspår av klövar för en grishund är precis vad vi behöver i jaktlaget!

7 kommentarer:

 1. hunden skall likt en fru inte släppa ståndet förrän skottet gått... nä skämtar bara.. duktigt jobbat av din lille hund.. klövar har jag nog i frysboxen än..mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. vi får snackas vid om klövarna framöver. Nu faller rävjakten den 2 februari bort för min del, krockar med styckning av sista älgen.

   Radera
  2. Just det ja, jag är nöjd med hur hon jobbat. Men alla tecken tyder på att hon går i löp vilken vecka som helst så min plan att köra gryt under februari och början av mars faller nog pladask.... Får väl bli lockjakt istället för hela slanten.

   Radera
 2. He he vilken skämtare ovan :-)
  Så kul....vore kul om hon går på gris då...
  Kolla Peter www.dogworks.se. Varför inte gå en kurs hos honom. Jag gick ju på en helgkurs hos min uppfödarmentor som fixat det. Lydnad mm ...superhelg o han är kunnig inom det och även det där med grisjakt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips!
   Skall kolla på det samt prata med min uppfödare. Pratar med honom och ber om råd med jämna mellanrum. Egentligen skulle vi åkt till ett hägn med Missan för flera veckor sedan men vi har båda haft mycket att göra. Vi får väl se om det kan bli besök i galthägn någon gång framöver istället.

   Radera
 3. Härligt att läsa om liten tyska, det är alltid hjärtevärmande att få bevis för att hundarna har det man önskar sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom detta är min första hund så känns varje egenskap som hon visar prov på som något oerhört stort. Så jag kanske blir lite extra uppjagad och glad, men det få ni ta ;^)

   Radera