Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 26 januari 2013

Jakt på Östad säteri

 Igår var jag iväg på jakt. Gick två såtar som hundförare med Missan på Östads säteri, det var jakteleverna på Svenljunga Naturbruksgymnasium som arrangerade det hela.

Dagen började med kyla, det var nog -16 när jag parkerade bilen. Så vi fick kaffe istället och väntade någon timme.

Jag gick som hundförare de två första såtarna (av tre). Vi var nog nio hundförare igång med elva eller kanske tolv hundar (stötande och kortdrivande). Små områden för varje hundförare men markerna skulle vara viltrika. Vi hade lov att skjuta inte mindre än sju älgar, fritt antal dov, vildsvin och rådjur. Den översta bilden visar en typisk växel i såt två. Första såten var dock rätt viltfattig. Missan hade två upptag men inget riktigt drev. Ett halvdussin hjortar sågs men inget sköts.
 Den andra såten var viltrikare och djäkligt händelserik. Missan fick efter ett tag fatt i något som jag inte vet vad det var. Hon hängde i ungefär 10 minuter och tappade sedan bort det, men tydligen var doften så intressant att hon skallandes skulle ta om spåret inte mindre än två gånger.... Missans bror Ares var också med. Han fastnade på en klipphylla och kom varken upp eller ner utan fick räddas via heroisk klättring... Som någon sade - det händer alltid något oväntat när man jagar med terriers...
 Jag fick sällskap av två till hundförare i min bil. De hade områden som gränsade till mitt i såväl såt 1 som 2. I den andra såten sköts en handfull rådjur.
Efter lunch var det en utpräglad skogssåt. Lite större än de tidigare och med ett betydligt miladre väder. Kvicksilvret hade vid det laget stigit till -5 grader, ganska behagligt med andra ord.

Denna gång var det spetsar som skulle hålla i taktpinnen. På bilden syns mitt pass, ett hett älgpass. Hade det varit riktat till gris skulle det legat i skogen 30 m längre söderut, det var där grisarnas viltväxlar gick. En kviga sköts i såt tre.
Dagen avslutades med en viltparad. Bilden har jag lånat av Åsletorparn som också var där med sin duktiga wachtel. Att jag inte deltog i viltparade berodde på att min dotter trillat i skolan och brutit armen rätt illa, så hon satt på akuten med min kära hustru och jag skulle hämta upp vår son i farsans sommarstuga....
Såhär skall väl inte en 8-årings arm se ut?

Sammanfattningsvis var jakten trevlig även om den inte gav riktigt så mycket som man kanske hoppats i form av fällt vilt. Eleverna skötte arrangemanget engagerat och bra. Summeringen för hela dagen är dock SKIT!

3 kommentarer:

 1. Verkar som en trevlig dag men hu va kallt ni hade på morgonone. Fryser inte Missan då??
  Attans med din dotter....snart är det ju sportlov o hon kanske ville åka skidor osv.
  Ingen jakt för oss i helgen. Vi har ju älg kvar men har beslutat att inte jaga dem mer.

  Kul med mina älgar. Den lilla björkdungen ligger brevid mitt sk älgfält. Ingen begriper varför älgarna alltd gillar det området.

  SvaraRadera
 2. Stackars dottern...fort kan det gå... :/ Här har man aldrig någon viltparad...har då aldrig hört talas om det, bara sett det på bild...är det bara vid särskilda tillfällen man har det eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tösen är ganska ynklig nu. Men njuter av fjäsk och uppmärksamhet...
   Viltparader tillhör inte vanligheterna här heller, de förekommer främst vid lite speciella tillställningar.

   Radera