Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 19 oktober 2012

EXTRA! Målet är 380 vargar i Sverige

Naturvårdsverket har nu i ett tämligen tvetydigt pressmeddelande angett vad som krävs för att den svenska vargstammen skall uppnå GYBS. Tvetydigt i den bemärkelsen att man anger två siffror, 380 respektive 180. Den sistnämnda under förutsättning att den genetiska statusen förändras.
Illustration av förvaltningsplanen. Källa: Naturvårdsverket.

Frågan är om detta besked gör någon glad. Vågar politikerna fatta beslut om den svenska vargstammen med detta i ryggen? Kommer brukarintressena att nöja sig med detta? Kommer betraktarintressena vara nöjda? Nej. Jag tror inte någon blir nöjd. Det är en klassisk svensk kompromiss! Jag lägger ut pressmeddelandet nedan, det kan givetvis även läsas på ursprungsplatsen.

Friskare vargstam kan begränsa antalet vargar

Naturvårdsverket bedömer att antalet vargar som behövs i Sverige för att vargstammen långsiktigt ska bevaras är omkring 380, bland annat beroende på antalet föryngringar och hur stort tillskott Sverige får av nya vargar. Det är dessutom viktigt att Naturvårdsverket lyckas genomföra planerade åtgärder för att genetiskt förstärka vargstammen de närmsta åren.
Dessa slutsatser drar Naturvårdsverket av det underlag som forskarna lämnat om vad som krävs för att nå en långsiktigt livskraftig vargstam med gynnsam bevarandestatus.
– Att ta fram ett värde för hur många vargar som behövs i Sverige är ett komplext arbete. Det beror på många olika faktorer som graden av inavel, vargstammens utbredning, invandring av nya vargar och hur vi lyckas med åtgärder för genetisk förstärkning. Siffran 380 är en ungefärlig siffra beräknad utifrån förutsättningarna att 38 vargpar får valpar varje år, att det kommer in sju nya vargar per decennium som får valpar och att vi lyckas med att genomföra de åtgärder för att minska inaveln i vargstammen som riksdagen beslutat om fram till 2014, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

Grafisk bild som visar vilken roll antalet vargar har i vargförvaltningen

Invandringstakten avgör vargstammens storlek

I underlaget redovisar forskarna flera olika bedömningar av hur många vargar som behövs för att Skandinavien ska uppnå gynnsam bevarandestatus. I Sverige blir det då en populationsstorlek på omkring 380 vargar. Det motsvarar 38 vargpar som får valpar varje år. Om den svenska vargstammen ska bestå av 180 vargar krävs betydligt högre invandringstakt än hittills och kontinuerligt fortsatta aktiva åtgärder för genetisk förstärkning. Antalet vargar som behövs är som sagt helt beroende av den naturliga invandringen och hur den genetiska förstärkningen av vargstammen går i Sverige.
Läs forskarnas underlag ”Genetic aspects on the viability of the Scandinavian wolf population” (pdf, 646 kB)

Förvaltningsplanen för varg kompletteras

Flera delar i förvaltningsplanen för varg påverkas av storleken på vargstammen och när vargstammen kan anses vara långsiktigt livskraftig med gynnsam bevarandestatus. Till exempel så är detta en förutsättning för att permanent återgå till en sådan licensjakt som bedrevs 2010 och 2011.
I den version av förvaltningsplanen för varg som Naturvårdsverket redovisade tidigare i år fanns dessa bedömningar inte med. Därför kommer vi nu att komplettera förvaltningsplanen för varg med bedömningen om vad som krävs för att nå en långsiktigt livskraftig vargstam baserat på det underlag som forskarna har lämnat in till Naturvårdsverket.
- Målet för Sverige är en långsiktigt livskraftig vargstam vilket är en förutsättning för att Sverige ska kunna förvalta vargstammen självständigt. Just nu har vi uppnått riksdagens mål om 20 årliga föryngringar, det vill säga hur många vargpar som får valpar varje år.  Men vi har fortfarande problem med inavel i vargstammen. För att uppnå en långsiktigt livskraftig vargstam behöver vi fortsätta arbetet med regeringsuppdraget att minska inaveln genom att genetiskt förstärka vargstammen, avslutar Ruona Burman.
Komplettering till vargförvaltningsplanen (pdf, 208 kB)

Regeringsuppdrag om sårbarhetsanalyser

Naturvårdsverket har även regeringens uppdrag att ta fram sårbarhetsanalyser för björn, järv och lodjur. Uppdraget ska redovisas den 15 januari 2013. Resultaten ska ligga till grund för Sveriges redovisning till EU om bevarandestatus för de arter och naturtyper som omfattas av Art- och habitatdirektivet. Detta ska ske i juni 2013.
Läs mer om vargförvaltningen och förvaltningsplanen
Läs mer om sårbarhetsanalys för varg
 Ja, vad tycker ni? Är detta en bra nivå? Är det bra underbyggt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar