Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 19 oktober 2012

Vikingar, pryglade och halshuggna hundar

Hedeby var under vikingatiden en handelsstad på gränsen mellan dagens tyskland och danmark. En stad där många skandinaviska vikingar bedrev handel, och säkert en hel del bosatte sig. Platsen har undersökts arkeologiskt i flera omgångar, bland annat finns där ett fantastiskt innehållsrikt benmaterial.

I benmaterialet har ben från minst 94 olika hundar identifierats. För arkeologiska sammanhang är det en stor population ur vilken man kan dra slutsatser kring hur hundarna behandlades på vikingatiden. Och behandlingen var inte nådig, inte mindre än 8% av hundarna hade läkta frakturer på revbenen. Antagligen spår av hur hundarna tillrättavisats med käppar, slag och sparkar. 12% av hundarna hade utläkta frakturer på rygg och nackkotor. Kort sagt, vikingatidens hundar pryglades och behandlades hårt!

Passar på att nämna en spännande grav som undersöktes arkeologiskt på Visingsö för ett par år sedan. Undersökningen genomfördes på grund av att en rotvälta från stormen Gudrun fläkt upp delar av graven. Graven innehöll en äldre man, mycket ärrad. Han hade spår av flera utläkta hugg och krosskador. Det ligger nära till hand att beskriva honom som en krigare som varit med om en hel del. Med sig i graven hade han en yngre kvinna eller man, som dödats och fått följa honom på gravbålet. På bålet hade även två halshuggna hundar som av benen att döma bör ha liknat irländska varghundar.

Detta var en glimt av all den intressanta information som finns att hämta i de arkeologiska källorna, vi får väl se när jag gör en sådan utvikning nästa gång....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar