Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 29 mars 2012

Glesbygdens sakta utarming

Uppenbarligen skall man straffas på alla upptänkliga sätt om man bor i glesbygd. Eller ens på landet för den sakens skull. Alla vill nämligen göra maximal vinst, och då skall små enheter och enheter belägna långt från andra enheter straffas eftersom de är olönsamma att leverera till. Det finns inte ett allmänt samhällsintresse att se till att hela Sverige skall leva, det är upp till invånarna i olika avkrokar att efter bästa förmåga ordna detta verkar det som. Eller vad säger ni om det man kan läsa i SvD idag:

Mjölken från Arla kan bli dyr i glesbygden. Arla begär 500 kronor för att köra ut 90 liter mjölk till Olles bensin och kiosk i jämtländska Tulleråsen, skriver Länstidningen.

- Då måste vi lägga på 4,50 kronor per liter för att kunna sälja den. Vem vill köpa så dyr mjölk? frågar Tord Edler som arbetar i butiken.

- Det är inte försvarbart att köra ut små leveranser i stora lastbilar. Inte miljömässigt heller. säger chefen för Arlas kundservice Dan Danielsson.

Min spontana reaktion är att om Arla hade tänkt ett steg till så hade man sett att en levande lands- eller glesbygd är bra för den biologiska mångfalden och genom att skapa förutsättningar för en levande glesbygd så hade man bidragit till stora miljövinster. Och Arla skall för övrigt inte komma dragandes med miljövinster med tanke på att man nu sätter plastkork på alla sina djävla produkter! Arla skriver själva på sin hemsida:

Vilken miljöpåverkan har förpackningsbytet?
Svar: En förpackning med skruvkork av plast ger en ökad klimatpåverkan (proportionellt med ökad mängd plast) jämfört med den gamla förpackningen. Men hela mjölkförpackningen i sig utgör mindre än 5% av produktens miljöpåverkan. Den nya förpackningen levererar även mera "bekvämlighet"; den är lättöppnad, har återförslutningsmöjlighet och kan skakas.

2 kommentarer:

 1. Som Magnus Redin var inne på i en kommentar hos Cornucopia: Går det inte att lösa det så att lastbilen som ska hämta mjölken från bonden också tar med sig färdig "köpemjölk" ut till samma distrikt? Så länge det rör sig om små mängder så borde det gå att lösa rent praktiskt.

  Fast det kanske inte finns några mjölkbönder i närheten av Olles bensin och kiosk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på hur mjölkpriset har utvecklats i Sverige så har jag svårt att tro att det skall finnas några mjölkbönder kvar däruppe. Sedan är ju arla inte så pigga på att köra långt för att hämta mjölken heller.....
   Får ta ett snack med en av mina jaktkompisar för att se hur det verkligen funkar med mjölkhämtning. De har traktens sista mjölkgård, de senaste 20 åren har övriga 23 mjölkgårdar lagts ner eller gått över till köttdjur....

   Radera