Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 15 mars 2012

Eftersöksbojkotten träffar ministern idag!

Idag kommer de strejkande eftersöksjägarna att träffa den ansvariga ministern, landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Bohuslänningen skriver:

Bojkotten från jägare som vanligtvis ställer upp och söker efter trafikskadade djur, en proteströrelse som har spritt sig även till Bohuslän, tas i dag upp med ansvarig minister.

Det var planerna att placera ut vuxen varg i Svenljunga som utlöste protesterna. När en grupp därifrån i dag träffar landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C), har många fler eftersöksjägare anslutit sig till bojkotten, bland annat från Tanum och Lysekil.

Munkedals jaktvårdskrets skulle ta upp frågan på onsdagskvällen, innan dess ville ordförande Lars Sjöblom inte kommentera frågan.

Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, tolkar spridningen av protesterna som ett djupt missnöje med rovdjurspolitiken.

Är det inte väl drastiskt med en bojkott?

– Hela systemet bygger på frivillighet. Staten ber jägarna om hjälp. Detta är naturligtvis ett tecken på frustration. Jägarna ställer upp för staten men jägarna upplever inte att staten ställer upp dem. Ur det perspektivet kan jag tycka att det finns en logik.

– Samtidigt kan vi inte stå bakom bojkotten som förbund, understryker han.

Varför inte?

– Det kräver i så fall en demokratisk process som leder till beslut. Jag upplever nog ändå ett brett stöd bland jägarna för att fortsätta med den här verksamheten. Däremot kan vi inte hindra enskilda medlemmar som tar sådana beslut, säger Daniel Ligné.

Christer Pettersson, sakkunnig på Naturvårdsverket, deltog på ett möte med Svenljungagruppen för tre veckor sedan. Sedan har han också talat med den som är ansvarig på Rikspolisstyrelsen, Lars Sävberger, som i sin tur varit i kontakt med de högst ansvariga i Västra Götalands län för att verksamheten med eftersök i samband med trafikolyckor fungerar.

– Hittills har det fungerat. Det känns bra att jägarna kan hålla isär den här verksamheten från synpunkter på viltförvaltning som rovdjurspolitik, framhåller Christer Pettersson.

Från myndighetens sida ger han också följande besked:

– Om någon utför ett uppdrag i ett område och upplever att det finns risk med i första hand varg, så är det ingen som kan ha synpunkter på om jägaren i det läget avbryter sitt uppdrag.

Enligt uppgift finns det en lång kö av personer som vill bli eftersöksjägare.

2 kommentarer:

  1. Beundransvärt energisk, när tjänar du pengar till uppehälle!??
    Resulterade i en ny beskrivning av Eskil E vilka ytterligare turer som är på gång, talades inte längre om förvaltningsplanen, som skulle vara klar juni 2012, utan ett år senare och godkännas av Bryssel!!!
    Och allt tar ju alltid längre tid. För ett år sedan var det licenjakt 2012 för ett halvår sedan licensjakt 2013 för två månader sedan licenjakt 2014 men nu börjar det luta åt licensjakt 2015... Och eftersom beståndsbegränsningsmålet blir mer avlägset hela tiden så ter sig det biologiska taket allt troligare som vargpolitikens slutmål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack.
      Jag brukar skriva ett par inlägg tidigt på morgonen vilka jag sedan schemalägger för publicering under dagen. Ofta kompletterar jag med ytterligare något inlägg på lunchen. Vet jag att jag inte kommer åt en dator på ett tag brukar jag schemalägga någon postning per dag i förväg.

      Lite oroväckande förutsägelse du har kring vargpolitikens mål... Men det skulle inte förvåna mig om det ligger något i den.

      Radera