Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 15 mars 2012

Länktips: Vargdag

Minns inte riktigt om jag tipsat om denna blogg tidigare eller ej, men skulle jag ha gjort det så är den väl värd ytterligare reklam. Bloggen jag tänker på är Dag Lindgrens blogg om vargar och genetik.

Dag skriver initierat om vargstammen och hur man kan tänka kring dess genetik. Han vänder och vrider på saker och ting på ett intressant sätt, t.ex. gör han en god genomlysning av begreppen gynnsam bevarandestatus och livskraftig stam som ju är lite av hämskon i hela vargpolitiken idag. En intressant linje som Dag driver är att effekten av nya gener i vargstammen ökar om man först minskar vargpopulationen. I praktiken tolkar jag det som att man för att få så stor genetisk förbättring av vargstammen som möjligt utan problem kan skjuta bort de vargrevir som har högst inavelsgrad till förmån för invandrade vargar. I linje med detta var Dag inte nådig i sin kritik av beslutet att tillåta skyddsjakt på Kynna, en av de genetiskt mest värdefulla djuren i den svenska vargstammen. Se till att skydda de djur och revir med lägst inavelsgrad så kan den totala stammen utan problem hållas kring 210 djur, kan man sammanfatta Dags ståndpunkt med. För övrigt påpekar Dag att vi lätt kan slippa EUs ok genom att i enighet med den svenska konstitutionen förklara att vargen i Sverige har uppnått gynsam bevarandestatus redan vid 210 individer!

Med tanke på att Dag är pensionerad professor i genetik så finns det all anledning att ta det Dag skriver i beaktande, han är inte en vanlig tyckare utan har vetenskaplig skolning till grund för det han skriver. Det som kan göra saker och ting lite krångligt är att Dag har en dynamisk inställning till det han skriver. Hela bloggen och alla dess inlägg är ett enda stort pågående projekt vilket innebär att såväl nya som gamla inlägg ibland ändras snarare än att Dag skriver ett nytt inlägg. Många inlägg är också rätt långa och kräver att man tar sig tid och tänker efter medan man läser för att hänga med ordentligt. Men oftast är det värt tiden och mödan att läsa inläggen (artiklarna?).

För övrigt har Dag även skrivit en serie bloggposter om vargar och genetik på SLUs forskarblogg, vilket får ses som ett erkännande av dess vetenskapliga relevans. Inläggen hittar ni här.

Adressen är: http://vargdag.wordpress.com/

1 kommentar:

  1. Tack för den trevliga recentionen!

    Om "Kynna" så accepterar jag faktiskt skyddsjakten om man läser noga, att vara avkomma till en invandrare (F1) skall ges väsentligt, men inte obegränsat skydd, och Kynna var ingalunda den enda F1 an.

    Vad jag framförallt kritiserar NVV för är bristen på analys och vägning och ens erkännande att det finns ett problem. Det skulle skrivas en skyddsjaktsvägledning där det stod hur man kan resonera. Det är frågan om vad prognosen blir om man INTE skyddsjagar. Ersättning för Kynnas direkta skador var kanske 75000, (men kostnaden för hennes avlivning var säkert 100 000). Kostnaden i den storleksordningen vore acceptabla. Men vad skulle hända om hon fick leva och fortsätta attackerna i samma takt? Och skapa en flock som fick lära sig av mamma att fårkött är smaskens? Och vad skulle förstärkning av staketen kosta? Och skulle hon kunna locka en karl när det är över 30 mil till närmaste, det blir meningslöst om hon inte kan etablera en dynasti? Förmodligen skulle det bli för dyrt och förmodligen skulle man skydda de sydligaste länen de närmaste 10 åren ungefär som renbetesland för att inte belasta stängselanslagen ytterligare. Så det verkade rätt att skjuta henne, men se till att man till nästa gång hade tänkt igenom bättre hur man skulle resonera.
    Men icke sa Nicke, det görs ingen översikt hur många F1or som skjuts, det får jag göra. Försökte göra det och skrev en debattartikel när jag hittade två genetiskt värdefulla 2011! Men efter snokande hittade jag en till! Och i förgår när jag såg Libergs sammanställning av vad som hänt med Galven avkommorna fanns ytterligare en (Östgötamarodören). Denna sköts fast man inte visste att den var F1 vilket jag också tycker var riktigt. Så av 9 skyddsjagade 2011 var 4 F1or. En enorm överrepsentation.

    Skall licensjakt kunna förbättra genetiken så måste det finnas invandrare att arbeta med, och efter licensjakten 2013 är invandrarna 2008 ganska bra exploaterade. Licensjakten 2013 kan med fördel användas till att skjuta ned vargstammen till högst 210 riktat enbart mot den mest inavlade 60% av reviren. Man bör skjuta sparsammare i utbredningens gränsområdena mot söder och öster för att stimulera varginvasion i nya områden!

    Vi behöver fler invandrare!! Och vad jag verkligen vill skydda är den av jägarkåren och LRF förhånade gulbruna hundrackan "pendlaren" "hellre en gul ambulans", "vi måste visa att vi värdesätter samer mer än vargar". Hon är unik!!! Skjuter de henne innan de fastställt den beståndbegränsande licensjakten 2013, så kommmer jag nog att instifta ett kalkonpris för framgångsrik och ihärdig genetisk försvagning av den svenska vargstammen delat mellan NVVs representant, Lena Ek och Januz Potconik.´
    Ledsen att föra vidare en dålig nyhet, den här sidan har hittills (kl 17) bara lockat till sig en hit!
    Jag lockades av att läsa jägareförbundets brev och tittade lite nedåt

    SvaraRadera