Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 8 december 2011

Vargmöte i min hemkommun och lite om dålig journalistik

Snart är det dags för ett av länsstyrelsen initierat vargmöte i min hemkommun. Detta beror på att delar av den är utpekad som lämpligt område för utplantering av varg. Jag har tidigare uttryckt en åsikt i frågan och upprepar den inte här. Däremot konstaterar jag att Jaktjournalen, Svensk Jakt samt Jakt och Jägare samtliga nätupplagan av Borås Tidning idag. Jaktjournalen och Svensk Jakt gör korta referat av artikeln medan artikeln i Jakt och Jägare är längre, den är blott 60 tecken (inkl blanksteg) kortare än ursprungsartikeln i Borås tidning. Texten är något omstuvad och man har skapat nya uttalanden från länsstyrelsens rovdjursinventerare Tommy Berglund genom att foga samman citat från ursprungsartikeln. Jag vet inte om jag tycker att det är journalistik att kopiera av en text och ändra lite i den. Då är Svensk Jakt och Jaktjournalen ärligare i och med att de gör korta referat istället för ett långt plagiat. Får se om jag orkar ställa frågan till någon av mina vänner som forskar i media och kommunikationsvetenskap eller inte....

För den som är intresserad av ursprungsartikeln så hittar ni den här. Eller så kan ni läsa texten (utan bilder etc) i följande citat:

Förra mötet slutade i tumult och kaos. Länsstyrelsen laddar med ordningsvakter och större lokal i Skene inför nästa veckas returmöte om utsättning av varg.

– Men jag kommer inte befatta mig med projektet längre, säger rovdjursinventeraren Tommy Berglund.

Vid mötet i Östra Frölunda för 1,5 månad sedan i Östra Frölunda blev han hårt angripen av djurägare och jägare. I princip samtliga 250 besökare, som lyckades klämma in sig i den knökfulla samlingslokalen, ansåg att utplantering av varg är ett vansinnesprojekt.
– Vi som jobbar som fältpersonal får stå i skottlinjen, trots att jag själv håller med kritikerna. Det var ett riktigt otäckt möte, säger Tommy Berglund.

Han anser att regeringens beslut att sätta ut vuxen varg i bland annat Sjuhärad är fullständigt omdömeslöst.
– Vargen är redan på väg att till södra Sverige. Man tror att på sikt kan det bli uppemot 15 revir här. Och nu har smarthuvudena i Stockholm beslutat om utsättning av varg som lök på laxen, säger Tommy Berglund.

Han ser en framtid med bittra konflikter med ortsbefolkningen, och konstaterar att mångårigt arbete med rovdjursinventering och spårning är spolierat. Han kommer att få svårt att utöva sitt uppdrag framöver.
– Förtroendet för oss är förbrukat. En del har till och med sagt att de kommer att stänga oss ute från markerna med låsta bommar, säger han.
Berglund har meddelat sina chefer att han inte tänker medverka i länsstyrelsens uppdrag att förbereda och genomföra utsättning av varg. Däremot medverkar hans kolleger och chefer på mötet i Assbergssalen i Skene nästa onsdag.
– Vi hoppas på ett samtalsklimat där vi kan tala med varandra, säger Anita Bergstedt-Söderström, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Hon konstaterar att regeringen har beslutat att utsättning av varg ska ske på ett antal platser för att minska inaveln bland vargarna.
– Ett sätt är att söva ner och flytta vuxna djur. På sikt, när det finns ett vargrevir, kan man även prova att flytta valpar till vilda tikar, säger Anita Bergstedt-Söderström.

Nu får allmänheten ytterligare en möjlighet att få information om bakgrunden till åtgärderna och varför södra Svenljunga är en av de valda platserna i Västra Götaland.
– Det finns många nackdelar med de här lokaliseringarna, men de är minst dåliga i länet, säger Anita Bergstedt-Söderström.
För skojs skull tar jag med ett par stycken ur artikeln i Jakt och Jägare så ni kan jämföra, vi börjar med ett nyskapat citat:

– Jag kommer inte att befatta mig med projektet längre. Vargen är redan på väg till södra Sverige. Man tror att på sikt kan det bli uppemot 15 revir här. Och nu har smarthuvudena i Stockholm beslutat om utsättning av varg som lök på laxen, säger Tommy Berglund till Borås Tidning.

Och fortsätter med lite brödtext:

Han är orolig att vargutsättning kommer orsaka bittra konflikter med befolkningen, och som rovdjursspårare tycker han att han hamnar mitt i skottlinjen. Han anser dessutom att allt arbete med rovdjursinventering och spårning nu gått om intet, och förutspår att det blir svårt att utföra sitt uppdrag.

Motsvarande stycken finns markerade med kursiv stil i ursprungsartikeln ovan. Den som gitter kan ju skaka fram ytterligare en bunt lätt kamouflerade omskrivningar, jag valde blott ut ett par tydliga exempel.

För den som är intresserad av hur stora rovdjur påverkas fysiologiskt så kan ni ju läsa denna rapport.

Mötet kommer att äga rum den 14 december, samma dag och tid som min dotters luciatåg går av stapeln så jag kan inte närvara. Platsen för mötet är Assbergsalen, Marks gymnasium kl 18-21, med kaffeservering från 17.30. Föranmälan krävs och ytterligare information hittar man på Länsstyrelsens hemsida.

5 kommentarer:

  1. Det du beskriver är s.k. "re-writes" och förekommer ymnigt inom journalistiken.

    Jag har förstått att det som tidningarna säljer (enligt dem själva) är "ett tilltal som våra läsare vill ha". Dvs det är inte att ta fram egna nyheter (som det antagligen de flesta läsare och prenumeranter/köpare tror att de betalar för) utan det journalisterna till allra största del gör är att skriva om redan färdiga texter i form av redan publicerade reportage.

    Nåväl, de levde i sin bubbla i många år och det var få som genomskådade "bluffen". Sedan några år tillbaka är det däremot uppenbart då alltfler läser nyheter på nätet och snabbt, enkelt och billigt kan läsa många tidningar i princip samtidigt. Det är knappast konstigt att "gammelmedia" blir allt mindre attraktivt när det är uppenbart för konsumenterna hur det är riggat inom branschen.

    En reflektion: jag kan inte påminna mig att jag någonsin har läst eller på annat sätt sett informationen om att anledningen till att jag ska köpa/läsa en tidning är för att den har "ett tilltal som våra läsare vill ha", men faktan/informationen är kopierad från en helt annan källa men att vi här på tidningen till 95% aldrig anger att så är fallet. Har du?

    SvaraRadera
  2. Det klassiska upplägget är att omformulera ett underlag från någon nyhetsbyrå som TT eller Reuters av den enkla anledningen att ingen tidning har råd att hålla journalister överallt där något händer. Idag går det som sagt lite fortare och det stjäls mer och fräckare än någonsin tidigare från alla håll. Men min reflektion är hur svårt det skulle ha varit att i exemplet ovan ha lyft luren och ringt upp lst (eller någon som var med på mötet innan eller bor i området) för en kort kommentar vilket skulle gett artikeln ett eget nyhetsvärde.

    Gårdagens inlägg om DNA analysen av vargspår på den döda läraren i Alaska är samma fenomen, även om det krävde en lite större insats då det även innefattade översättandet av text.

    SvaraRadera
  3. Reportagetidningar som Filter och i någon mån Fokus har djuplodande och unik journalistik, men i den gängse dags-, vecko- och månadspressen är det hyfsat ovanligt.

    SvaraRadera
  4. Jo, om nu inte tidningen har råd som du säger att hålla journalister överallt varför då överhuvudtaget omformulera något som redan finns i form av en - bevisligen - publicerad artikel?
    Jag har svårt att se att det inte är något annat än bondfångeri och rökridåer det som tidningarna håller på med. Att utelämna källan är ju att försöka få läsaren att tro att det är den som står angiven som artikelförfattaren även är det.
    Ohederligt mot allmänheten, det är vad det är.

    Sen är jag övertygad om att tidningarna sinsemellan har avtal att det är ok att göra på detta sätt, ev. kopplat till någon form av ersättning dem emellan.
    Men läsarna, läsarna de får inget veta.

    Fast det ligger väl inte i "allmänhetens intresse" får jag förmoda?

    SvaraRadera
  5. Ju färre journalister som finns på plats för att rapportera om något destu oftare skriver de olika tidningarna om nyheter utifrån samma ursprungskälla. Detta är ganska riskabelt och är något som förstärkts på senare år.

    Att journalistiken under senare år har kommit att bli allt ytligare är också något som jag har återkommit till upprepade gånger de senaste veckorna. Inte minst beror det på att nyheterna idag skall ut så attans fort. Helst skall de skrivas i en smartphone och läggas ut på nätet medan de sker. Vilket inte ger något utrymme att analysera och kritiskt granska nyheterna innan de publiceras.

    Vi får bara hoppas att man hinner se över och komplettera texterna innan de trycks i pappersupplagorna av tidningarna...

    SvaraRadera