Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 8 december 2011

SOF skjuter in sig på skyddsjakt

Det borde vara allmänt känt att SOF ogillar all form av jakt på fåglar. Att i viltvårdssyfte skjuta fyrbenta predatorer i viktiga fågelområden har man numera inga större problem med, men när det kommer till boplundrande kråkfåglar och måsfåglar är inställningen en annan. Dessa skall man inte röra.

Idag har SOF slagit på stora krigstrumman och kritiserar skyddsjaktkråk- och måsfågel vid soptippar i Norrbotten. Men problemet är inte skyddsjakten i sig, även om krigsrubrikerna får dt att låta så. Problemet är hur soporna hanteras, vilket är en vinkling som näst intill försvinner när rubrikerna lyder:
Krig mot korpar på soptippar
Eller:
Tusentals fåglar dör vid soptippar
Men att förhindra skyddsjakt vid en soptipp är ju som att slänga bort öskaret till en läckande eka. Det är ju inte symptomet utan problemet man skall ge sig på! Så kära SOF, lyft gärna fram problemen med sophantering och att soptippar kan skötas bättre. Men sopa inte det faktum att fåglar kan vara sanitära olägenheter under mattan!

3 kommentarer:

  1. "fåglar kan vara sanitära olägenheter" skriver du. Hur då? Vilka data stödjer att fåglar sprider smitta från soptipp som är farlig för människa?

    Frågan är väl om det ska vara ok att människor dödar andra djur utan syfte annat än sitt eget höga nöje? Liksom andra spelar dataspel (fast då dör inte oskyldiga).

    SvaraRadera
  2. Jag som medlem i både Svenska Jägareförbundet och i SOF (än så länge) tycker att det är bra att man diskuterar eventulla negativa aspekter med skyddsjakten på kråk- och måsfågel på soptippar. Primärt borde man dock fokusera på grundorsaken, nämligen sophanteringen, precis som du skriver.
    SOF bör kanske även fundera över faktumet att soptippar bevisligen är bra ställen att se berguv på och jag vet personligen om minst ett ställe där berguven häckar direkt i nära anslutning till en soptipp - uppenbarligen så finns det gott om föda i närheten.

    En intressant fråga i sammanhanget är dessutom hur man vill att kråk- och måsfågelpopulationerna utvecklas och vilken populationsstorlek (och ev. påföljande sanitär olägenhet, predation etc.) man i det långa loppet tycker är acceptabel.

    SvaraRadera
  3. T.ex: Fågelspillning innehåller rätt ofta salmonella, många fåglar genererar mycket spillning. Därtill är de duktiga på att sprida soporna över stora områden, även utanför soptippar.

    Din slutfråga är felställd, frågan är hur vi hanterar vår miljö. Och varför man tvingas ta till skyddsjakt i såväl städer som på soptippar. För att döda ett djur är aldrig ett självändamål, däremot kan det vara ett medel för att uppnå andra mål.

    SvaraRadera