Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 1 juni 2011

Rovdjursföreläsning 2 - lojakt


Den första delen av kvällen ägnade Rasmus Boström åt att berätta om lodjursjakt. Detta är intressant för det är just lon av de fyra stora som jag tror att vi först kommer att se fler av i mina trakter. Ja faktiskt så har jag redan haft en synobs på en lo hemmavid. Den ställde till vissa problem, tog ett par katter och tuppen innan den drog vidare. Men det var ett rätt oskyggt ungdjur som väl inte riktigt fått kläm på att den skulle hålla sig från människor....



Rasmus gjorde tidigt klart att hans intresse är hundjakt. Hunden skall jobba, det är vad jakten går ut på för honom. Han gjorde också mycket klart för oss att det krävs snö, spårsnö för att jakten skall vara meningsfull. Den effektiva lojakten går nämligen till såhär:
  1. Spåra lon. Var är den?
  2. Ringa in lon. Begränsa den yta inom vilken den befinner sig innan hund släpps.
  3. Jaga!
Vad gäller spårande så uppehöll sig Rasmus rätt länge vid detta. Lon är tydligen inte helt enkel att spåra, och lättare att förväxla med andra djur än de flesta jägare är villiga att erkänna.

Rasmus kör samma föredragsteknik som jag. En stor mängd ppt bilder som funkar som minnesanteckningar. Utifrån dessa berättar han fritt. Något pappersmanus såg jag inte till. Och i likhet med mig uppmuntrat han till frågor under resans gång. Vissa frågor senareläggs om de inte passar in just när de ställs. En enkel och effektiv föreläsningsmetod som funkar bra på en pigg och vaken publik. Men som vanligt är det sällan ens 5% av publiken som vågar ställa frågor. Eftersom jag är fullständig novis på denna jaktform valde jag att sälla mig till den tysta majoriteten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar