Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 1 juni 2011

Rovdjursföreläsning 3 - björnjakt

Rasmus pekar ut träffområdet på björnen.

Rasmus visar ett björnkranie, delvis för att visa hur liten hjärnan är - dvs hur olämpligt det är att sikta på hjärnan även på korta håll...

Efter en fikapaus var det dags att prata björnjakt. Detta gjorde Rasmus i knappt 2 timmar... Han började med att åter poängtera att just hundjakt är det som han är intresserad av. Hunden är det arbetsredskap som behövs för en effektiv björnjakt. Men för att den effektiva björnjakten skall kunna bedrivas krävs, precis som för lojakten, stora områden. Man behöver alltså ha goda kontakter med sina jaktgrannar. Det är förutsättningen. Annars går det helt enkelt inte.



Björnen är tuff. Den kräver mycket av hunden, om man nu avser att jaga björn med sin hund. Därför ägnades en stor del av tiden åt att prata hundar, samt visa många intressanta klipp med hundar som bar videokamera. Vilket är synnerligen pedagogiskt.



Rasmus poängterade att rätt individ var betydligt viktigare än rätt ras på hunden. De tre egenskaper ha prioriterar i hundar är:
  1. Slagarbete. Hunden skall vara kapabel att ta sig an upp till 10 timmar gamla spår. Detta för att över huvud taget hitta björnen.
  2. Ståndarbete. Hunden måste våga arbeta med björnen så att den ställer sig.
  3. Förföljande. Hunden måste vara envis och ha konditionen att förfölja en björn mil efter mil.
Men viktigast är kanske att prägla hunden. Att tydligt visa hunden att rovdjur i allmänhet och bjärn i synnerhet är det roligaste som finns. Men eftersom björnjakttiden är så kort är det bra att arbeta med andra rovdjur under andra tider av året. Ställa grävling så fort den blir lovlig, lite räv, lo etc.



Sedan är det bra att vara medvetenom att björnen inte är ett flyktdjur. Den har egentligen inga naturliga fiender så vad skall den vara rädd för? Istället så brukar den välja att trycka. Detta innebär att man i skogen lätt kan ha varit något 40-tal meter från en björn utan att ha en aning om detta.

De hundar man använder vid björnjakt skall vara stabila. Som Rasmus lite drastiskt uttryckte det: Undvik hunddjävlar som biter folk.

Det fungerar givetvis att jaga björn med en hund, men två hundar är bättre. Om inte annat så för att björnen ofta ställer sig i tätningar. Har man bara en hund kan det vara svårt att se var björnen är, men har man två så brukar de jobba på björnen från var sitt håll.

Rasmus menar att björnen inte är speciellt hårdskjuten. Det gäller dock att sätta skottet i träffområdet. Annars kan det bli farligt. För vid jakt är björnen farlig i två situationer:
  1. När den är skadad.
  2. När en dominant björn befinner sig i en situation den inte är van vid eller bemästrar.
Då kan man råka ut för att björnen attackerar. Attacken är oftast en skenattack. Dessa verkar göras med rest huvud, björnen verkar vilja skrämma genom att demonstrera sin storlek. Attacken kan även vara äkta, så närmar sig björnen mer nerböjd.

Även föreläsningen om björnjakt var mycket intressant. Inte minst de många filmsekvenserna var spännande och lärorika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar