Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 18 april 2011

Koppel, varg och statistik

Igår skrev jag lite om hunden som blev tagen av varg utanför Norrtälje. Det är en nyhet som orsakat en hel del diskussion. Jag länkade även till blogposten på facebook och självklart skrev NN:
Och fortfarande är det flest hundar som skjuts av jägare än dödas av vargar..
Givetvis hade jag kunnat räkna ut att den kommentaren skulle komma. Men stämmer den verkligen?

Vi kan ju börja med att kika på statistiken över hundar dödade eller skadade av varg och andra rovdjur. Statistiken är tagen från viltskadecenter. Antalet skadade hundar verkar hänga samman med mängden varg. Inte speciellt konstigt i sig. Däremot är den kraftiga dippen 2010 lite mysko.

Men hur är det nu med det där om att jägare skadar fler hundar vid jakt än vad vargen gör varje år? Någon sammanhållen statistik finns inte på detta, men vi kan kika på Agrias statistik. Det kan funka eftersom Agria försäkrar ungefär hälften av alla landets jakthundar.

Det man skall vara medveten om när man ser statistiken ovan är att den bara innefattar Agriaförsäkrade djur. Men statistiken är tydlig, under de senaste fem åren har 97 agriaförsäkrade hundar tagits av varg medan 66 agriaförsäkrade hundar skottskadats. Detta innebär att det är 50% fler hundar som skadats av varg än som skottskadats. Så då var den myten slagen i bitar. Men det spelar egentligen ingen roll, jag tycker varken att hundar skall behöva tas av varg eller skottskadas vid jakt.

För övrigt blir jag lite lack på Jan Guillou. Som vanligt kanske jag skulle säga. I en intervju i aftonbladet lyfts det fram stort att han sagt "Hunden borde ha varit kopplad". Men det är ju självklart, det har, åtminstone indirekt, stått i varenda hyfsat insatt artikel om problemet. Jaktlagen föreskriver en strikt uppsikt över hundar i naturen från den första mars. För de allra flesta hundar innebär detta koppel. Det behöver inte en proffstyckare gnida in i ansiktet på den drabbade familjen. Var finns empatin för familjen, framför allt kvinnan, som såg sin hund bli tagen av en varg? En kvinna som upplevde att hon flydde för livet från en attackerande varg? Där tycker nog jag att vi har de mest relevanta frågorna.

edit: I Gomorron Sverige diskuterade Rovdjursföreningens Ann Dalehrus och Jägareförbundets Daniel Ligne händelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar