Termen falkjakt är egentligen lite felaktig när man pratar om den äldsta formen av jakt med rovfågel. De fynd som är vanligast, ja faktiskt utgör en bra bit över hälften av alla fynd, utgörs av duvhök. En handfull fynd finns av pilgrimsfalk, jaktfalk och sparvhök. Det finns enstaka fynd av stenfalk, kungsörn och havsörn. I dagsläget känner man till ett par tre dussin gravar med rovfåglar som vi kan utgå från användes till jakt. De flesta av dessa gravar har undersökts i svealandskapen, men ett par exempel finns från såväl norra Småland och Östergötland som Skåne. Vi kan räkna med att traditionen att jaga med rovfågel existerade över hela södra Sverige redan på 500-talet. Nu skall man vara på det klara med att gravar med rovfåglar, men även fåglar över lag är klart underrepresenterade i det arkeologiska materialet. Detta beror helt enkelt på att fågelben är lätta, ihåliga och porösa vilket gör att de bryts ner oerhört mycket fortare än, låt säga, de kraftiga lårbenen från en kapital älgtjur. Men det beror även på att många fågelben är oerhört lika och att det gäller att ha tur för att lyckas identifiera ett artspecifikt ben när man analyserar fågelben.
Om vi jämför dessa fynd med vad vi vet om falkjakt från England och kontinenten så kan vi omedelbart notera frånvaron av tornfalkar i de svenska gravara. Tornfalken var den vanligaste rovfågeln för jakt i centraleuropa och England, men det var en fågel som användes av allmogen – inte det höga samhällsskikt som återfinns i de gravar vi diskuterar i detta sammanhang. I de flesta gravar i vilka man hittat falkar så har det även hittats duvhökar. Kan det vara så att dessa gravar var efter personer med ännu högre status än de som ligger i övriga gravar, eller är det helt enkelt så att det i dessa gravar vilar personer som var extremt jaktintresserade och höll sig med flera olika jaktredskap? Som vi skall se är det kanske inte konstigare än att dagens jägare ofta har flera olika gevär i sin vapengarderob.
Det finns ett flertal fynd av rovfåglar som bör ha använts på ett helt annat sätt i jakten än de tidigare nämnda falkarna, hökarna och örnarna. Vi tänker givetvis på berguven. Det är allmänt känt hur bra en levande (eller uppstoppad) berguv, eller för den delen en uvbulvan i plast, är när det gäller att locka fram fåglar till jaktbara situationer. Berguven har hittats i en handfull gravar och oftast finns det även en duvhök i de gravarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar