Vilt, människa, samhälle. Redaktörer: Kjell Danell & Roger Bergström. ISBN 978-91-47-09418-9. Liber förlag 2010.
Boken Vilt, människa, samhälle är en diger lunta på ca 320 sidor i 4-färg med hårda pärmar. Den spänner över ett stort område, men allt relaterar till relationen vilt - människa/samhälle. Boken innehåller 18 kapitel författade av ett 30-tal av våra främsta forskare på området (t.e.x veterinärer, jurister, ekologer, jägmästare). För att visa bredden i boken kan jag lika gärna återge samtliga kapitelnamn:
- Inledning
- Viltet
- Viltpopulationernas storlek
- Viltpopulationer och deras dynamik
- Populationsekologi - tre exempel
- Genetik
- Viltmiljöer
- Viltet i ekosystemet
- Viltet i samhället
- Viltet och människan
- Det organisatoriska ramverket
- Det juridiska ramverket
- Viltförvaltningens teoretiska grund
- Adaptiv förvaltning
- Åtgärder - det juridiska ramverket
- Åtgärder - beskattning
- Åtgärder - öka vilttillgången
- Åtgärder - minska viltskador
Den relevanta fråga i detta fall, för denna bloggens läsare är:
Vad har en jägare för nytta av en bok som den här?
Svaret är egentligen rätt enkelt:
För att bättre förstå det man älskar att syssla med!
Boken är ingenting för den nybakade jägaren. Det är snarare en bok för den jägare som kan räknas som etablerad och som kanske börjat fundera lite över hur saker och ting hänger ihop och kanske börjat ge sig in i debatten om jakt ute i samhället (media). För det är i det sammanhanget boken fungerar bäst. Den presenterar kopiösa mängder fakta, data och statistik på ett överskådligt och förståeligt sätt. Data och statistik som man t.ex. kan ha användning för i dagar som dessa då jaktens legitimitet diskuteras på bred front i och med licensjakten på varg. Faktiskt upptäcker man att t.ex. Svenska Jägareförbundets debattörer använder precis det dataunderlag och den forskning som presenteras i boken i sin argumentation. Och naturligtvis, såväl Fredrik Widemo som Torsten Mörner finns med bland bokens författare, men de har anlitats utifrån sin vetenskapliga expertis (docenter) inte i egenskap av representanter för Svenska Jägareförbundet. Det är även en bok man kan delläsa om man funderar över hur man på bästa vis skall förvalta viltet på sin jaktmark.
Boken är därför mycket läsvärd, men hur läsbar är den?
Det är inte någon bok man sträckläser. Inte heller en bok man slöläser. Den kräver koncentration. Men det beror inte på att språket är svårt. Det är det egentligen inte, det är snarast beroende på att boken är så oerhört faktaspäckad vilket gör den en aning svårsmält för intellektet. Däremot gör ett omfattande index bak i boken att den lätt kan användas som uppslagsbok.
Jag tycker att det är en bok att investera i. Det är en bok som man, om man är intresserad av att öka sin förståelse för vad jakt egentligen är, kommer att ha mycket glädje av. Enligt bokfynd.nu så kan man köpa boken till bäst pris på Bokus - 331 kr ink frakt.
Avslutningsvis vill jag karaktärisera boken med tre ord:
- relevant
- faktaspäckad
- aktuell
Jag har nu skickat efter boken, skall minst sagt bli intressant men jag tror också att det kan vara ganska bra att ha boken hemma när man så småningom ger sig in i debatten...
SvaraRaderaBra!
SvaraRaderaJag är övertygad om att den kommer att komma till nytta. Sedan borde vi rimligen se lite skriverier om den i olika jakttidningar framigenom - åtminstone Svensk Jakt brukar vara rätt bra på att inom ett par månader skriva någon rad om nyutkomna böcker. För övrigt hänvisades det till den i ledaren i senaste Svensk Jakt Nyheter.