Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 2 december 2010

Älgko på nära håll


Leif, svara inte men var beredd. Hon är på väg mot dig!

Så lät det i radion när en skytt i grannpasset såg en älgko i förbjuden skjutriktning. Vi hade jagat älg ett tag och hade en ko kvar på licensen samt två kalvar. Tiden att jaga vuxna djur började rinna ut så det var lite bråttom ifall vi skulle hamna i närheten av våra avskjutningsmål. Avskjutningsmål som är satta i samråd med skogsägarna i älgskötselområdet.

Någon minut senare knakar det till och en älgko rusar upp jämte tornet. Jag svingar och på kankse 7 meters håll går första kulan, andra går sekunden senare. Kon ragglar till och stapplar några steg till innan hon glider över skogsbilvägen och ner i diket på andra sidan. Ett skott i hjärtat och ett långt bak i lungorna. Sedan kommer adrenalinrusningen och jag kan inte göra annat än att stå och skaka den närmaste minuten. Sakta klingar den av och jag kan meddela över radion att allt gått bra.

Vi brukar skjuta de vuxna djur vi har fått tilldelade men det är inte alltid vi lyckas fälla alla kalvar. I år gick det i och för sig, och det gick fort. Tror vi var klara redan någon vecka in i november.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar