Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 11 september 2019

Jägarnas beteende granskas

//Händelsen har en förklaring, står en komplettering längst ner i blogposten//

Jägare står ständigt under luppen. Vi granskas. Av media. Av allmänhet. Av myndigheter. Därför är det viktigt att vi beter oss på ett korrekt sätt som inte väcker anstöt eller kan klandras.

I går eftermiddag uppmärksammade SVT väst en filmsnutt som sänts in av en lokal miljöpartist. Sekvensen var filmad i Bäckefors i Bengtsfors i  Dalsland och föreställde högar med skjutna gräsänder. Sekvensen följdes av en artikel, det hela kan läsas HÄR. Till artikeln följde ett antal bilder som bland annat visar vanliga fodertunnor för ällingar samt en massa lådor i vilka ällingarna transporterats.
Vi kan kika lite på vad det står, vi börjar med lite grundläggande fakta:
Stora fodertunnor, mängder av kartonger och rester av hagel som dumpas i skogen utanför Bäckefors i Bengtfors har länge varit ett problem. 
 Fodertunnor får man sätta ut till djuren, det kan dock vara ett problem och bli en sanitär olägenhet som drar till sig råttor och annat om det inte sköts bra. Kartonger skall man givetvis inte slänga hur som helst utan köra till återvinning. Vad de syftar på med hagel är antagligen tomhylsor, sådana samlar man givetvis in om man är en seriös jägare.

 Sedan säger ordföranden för Miljöpartiet i Mellerud:
Tony Johansson säger att gräsänderna föds upp, vingklipps och transporteras hit i kartonger som är märkta med ”levande djur”, även dessa har hittats på platsen. Fodertunnorna är till för fåglarna eftersom de är vingklippta och inte kan ta sig några långa sträckor.
Här smög det in sig många fel, om det är av okunnighet eller ett sätt att plocka politiska poäng i jaktfrågor vet jag inte. Ja, gräsänder föds upp. Vid 4 veckors ålder (ungefär) säljs dem och levereras i sagda kartonger. Men en 4 veckors älling behöver inte vingklippas, den kan ju inte flyga utan håller sig där det finns mat och skydd. Allt detta är tillåtet även om det för närvarande pågår en utredning på Naturvårdsverket om detta vilket gör att jag får känslan av att det är ett rejält mått av politik bakom att man kontaktade SVT väst.

En annan aspekt som ordföranden i Miljöpartiet lyfter fram har att göra med jakt som sådan:
– Det är djur som fötts upp och skjutits för nöjes skull, säger Tony Johansson som är ordförande för Miljöpartiet i Mellerud.
Ja, i princip alla som jagar gör det för nöjes skull. Att man även är intresserad av natur, miljö och ekologiskt kött innebär ju inte att en som tycker jakt är tråkigt väljer att ta ledigt älgjaktsveckan för att sitta och frysa i ett älgtorn och sedan få ut sin köttandel som kanske ligger på 10-20 kg här i södra sverige. Om det ens blir så mycket. Jakt är dyrt och tycker man inte det är roligt så ägnar man sig inte åt det, så enkelt är det. Att det sedan finns människor som inte förstår och tror att dödande är allt jakt handlar om är i grunden deras problem även om det innbeär att vi jägare granskas och ifrågasätts. Det vi som jägare då bör göra är att sköta vår jakt så snyggt som möjligt så att man inte öppnar upp för kritik i onödan.

När jag ser bilderna på de skjutna änderna i Bäckefors blir jag ledsen, jag ser kilovis med prima fågelkött som ingen bemödat sig om att ta vara på. För jag ser inga fåglar som bröstats ur. Där har vi ett stort mått av slöseri och något som jag tycker är direkt oetiskt. Har man ihjäl matvilt så tar man hand om köttet. Punkt. Och vill man inte äta det själv så har man i de flesta fall rätt att ge eller sälja det vidare. För mig hade det varit självklart.

SVT väst väljer inte enbart att skildra vittnesbilden utan kontaktar såväl länsstyrelse som jägareförbundets länskonsulent. Länsstyrelsen säger:
Enligt länsstyrelsen får man generellt föda upp bland annat gräsänder och fasaner för att skjuta. Det finns inga restriktioner för hur många djur man får placera ut, utan det är upp till markägaren, då jakträtten följer med markägarskapet.– Ur en etiskt synvinkel känns det inte så bra att man dumpar bytet på det här sättet. Det vanligaste är att man tar till vara på köttet. Det låter konstigt att man har vingklippta änder eftersom man oftast vill att de ska vara så vilda som möjligt, säger David Bruun, vilthandläggare på länsstyrelsen.Han säger att det troligtvis inte är någon brott bakom händelsen.– Man får dumpa vilt inom kommunens gränser så det är i så fall om kommunen anser att det är för stora mängder så det räknas som nedskräpning, säger David Bruun.
I en uppföljande artikel så har SVT fått tag på jaktvårdskonsulenten:
– Spontant tycker jag det ser ganska bedrövligt ut. Vi får sätta ut änder och vi får skjuta dem, men om man bedriver jakt så ska man ta tillvara på det man skjuter. Andkött är gott kött.
Klart och tydligt. Han fortsätter att reda ut det där med vingklippta änder:
– Jag är skeptisk till att änderna skulle vara vingklippta för man vill ju att en jaktbar fågel ska flyga. Vi har också satt ut änder för jakt. Det gör vi på sommaren när de är fyra veckor och så skjuter vi dem under hösten. Vi klipper inga vingar för det kan skada fågeln, säger Karl-Johan Brindbergs.
Om man nu åker flera timmar och många mil och köper ällingar som man släpper ut så förstår jag inte varför man inte lägger 15 minuter på att vika ihop kartongerna och köra skräpet till återvinning.

Om man nu skjuter en massa änder, varför tar man inte ut bröstbitarna på dessa läckra fåglar som i fryst form kostar ungefär 150 kr/kg. Och om nu inte jägarna själva ville ha dem varför inte sälja för att finansiera nästa års inköp av ällingar? 

Näe, jag hoppas att ni kära läsare sköter er jakt snyggare än de som ligger bakom detta. Jag hoppas de bättrar sig i framtiden för ju fler sådana här exempel vi ser destu skakigare blir vårt förtroende - vilket idag är rekorthögt. Jägarna som gjort detta har gett jakthatare och jaktskeptiker bra argument för att förhindra oss seriösa jägare att släppa ut fågel, att stödutfodra och att i förlängningen bedriva jakt med så stor frihet som vi gör idag.
_____________________________
Det finns en förklaring till det hela, jag läste den precis i Jaktjournalens nätupplaga. Det är Bonnier skog som äger marken, skogsförvaltaren förklarar:
– Av någon anledning lade ett kylrum av och fåglarna surnade. Då kördes de ut och lastades av felaktigt vid en vändplan. Det finns ingen ursäkt för att slänga änder på det sättet. Det är ett fantastiskt vilt och en fin matråvara. Det är bedrövligt och kommer inte att upprepas, säger Per Karlsson till Jaktjournalen.
Kartongerna är från en gammal bild, från 2017 närmare bestämt. Nuför tiden städas sådant bort. 

3 kommentarer:

 1. Man får hoppas att SVT i god journalistisk anda även kommer med förklaringen.

  SvaraRadera
 2. Varför inte lyssna på reportaget i SVT? Då kan du höra att kylrummet havererat.
  Men varför åker man till en vändplan som någon Irlänsk asfaltläggare och dumpar fåglarna????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret dök upp flera timmar efter att jag publicerat blogposten. Om du läser hela så blogposten så ser du att jag längst ner i den lagt till kompletterande info med förklaring.

   Radera