Det är inte så många svenska städer som kan skryta med vapentillverkning i modern* tid. Huskvarna och Eskilstuna är givna, där har tillverkningen varit tämligen storskalig även om den lagts ner/sålts ut från 1980-talet och frammåt precis som lejonparten av svensk industriproduktion.
Varberg är en stad som nog framför allt förknippas med sommar, semester, bad, surfing och sommarstugor. Men det är en stad som har sin plats i den moderna svenska vapenhistorian. Särskilt kvarteret Caprinus, på ett bösskotts avstånd från stationen i centrala Varberg.
I kvarteret Caprinus har industriell tillverkning skett under nästan hela 1900-talet. På 1970-talet flyttades en dela v Huskvarnas symaskinstillverkning dit, den lades ner i slutet av 1970-talet och ett par tjänstemän hoppade av och började tillverka vapen. Förnämliga hagelvapen som döptes efter kvarterets namn. Caprinus kort och gott. Tillverkningen pågick 1979-85. Den verkar inte ha gått jättebra och kantades såvitt jag förstår av lite konkurser. Idag äger Flodman varumärket och patentet.
Några år senare startade vapentillverkningen på nytt. Nu var det kulvapnet Varberger som gällde. Tillverkningen bedrevs 1991-98 och även den kantades av konkurser.
Under många år har industrierna i kvarteret Caprinus stått tomma. De har använts tillfälligt av den intilliggande montisoriskolan vid tex lucia. Speciellt många uteliggare och knarkare har inte hållit till där, men det beror såklart på att polishuset i Varberg ligger i grannkvarteret.
De många åren av varierande industriverksamhet har bidragit till att marken i området är kraftigt förorenad. Eftersom Varbergs kommun har arbetat med en ny detaljplan över området så har frågan om sannering dykt upp.
I dagsläget pågår sanneringen av marken och det var därför jag fick anledning att besöka platsen igår. Såhär ser platsen, där åtskilliga välskjutande studsare och hagelbössor tillverkats, ut idag:
När industrin var i sin glans dagar såg byggnaden ut såhär, bilden är tagen av den legendariska varbergsfotografen Mathilda Ranch:
Såväl varberger som caprinus vapen finns på begagnatmarknaden. En caprinusbock betingar idag sällan under 30.000 kr om den är i hyfsat skick. Varberger däremot ligger prismässigt ungefär som Huskvarna 1900 och är ett intressant alternativ för den som är ute efter ett vapen och inte nödvänditvis måste ha ett fabriksnytt vapen.
_______________________________________
*Med modern tid avser jag under min livstid dvs 1970-talet och frammåt. Alla som är äldre än mig är från forntiden alla som är yngre är snorvalpar, men nog om det.
_______________________________________
Jag har skrivit om lokalerna tidigare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar