Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 10 september 2018

Kadaver i skogen

Igår gick jag en rejäl svamprunga med hund och son. Kan konstatera att kantarellerna börjat titta fram. Men det var inte det som detta blogginlägg skall handla om.

Långt ut i skogen låg ett skulderblad från en älg. Vi kikade på den. Skulderbladet var helt rent, samtidigt luktade det tydligt av ruttet kött. Vi spanade runt lite på mossen där vi befann oss. En liten bit bort fanns ett dike, eller kanske snarare en mossgrav ca 2 m bred. Där låg ett näst intill avätet skelett av en råbock.
Vad gör en bock i en mossgrav? Jag har två alternativa förslag:

1/ bocken är från sommaren och torkan. Försvagad, kanske med vomen i olag på grund av vätskebrist, försöker han dricka vatten ur fukten i den dyiga mossan i botten av mossdiken. Han går ner sig, kämpar och klarar inte att ta sig upp. Kanterna är 70-80 cm höga.

2/ bocken dog i sviterna av en brunststrid. Skadad klarade han sig inte upp ur mossgraven utan blev kvar.

Jag utesluter medvetet sviter av trafikolycka. Han ligger nämligen ungefär 3 km från närmaste trafikerade väg. Så stora revir har inte ens den starkaste bock i dessa trakter...

Ett alternativ är såklart att han var skadeskjuten och dog i sviterna av detta. Kanske är det så men det kan jag inte kontrollera då han ligger i dy, hade han legat på en vall eller en skogsbacke hade det varit enklare att kolla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar