Men det är inte bara problem i Sverige. Från Italien rapporterar ATL om stora problem. I Italien finns en vargstam på 1000-2000 djur, den exakta mängden är inte kvalitetssäkrad på samma sätt som i Sverige. Den italienska vargen är mindre i storlek än den skandinaviska/ryska vargen.
Hur många får som tas vet man inte. Bara i Toscana registrerades närmare 1400 vargdödade får 2014-16, men siffran är låg eftersom det är få som anmäler på grund av att det är svårt att få ut ersättning i Italien.
Precis som i Sverige så verkar inte elstängsel fungera speciellt bra, däremot fungerar det att ha människor, vallhjon, ute i hagarna tillsammans med fåren. Men det är dyrt, betydligt billigare är att stalla upp djuren året runt. Vilket blir en lösning att ta till om man vill behålla sina får. En bonde berättar för ATL:
– Vi kan inte ha djuren ute längre. Vi testade att sätta upp elstängsel, men vargarna hittade sätt att komma in ändå och den tredje natten som fåren gick ute slog de till. I höstas attackerade de på eftermiddagen, så nu vågar vi inte ha dem ute på dagen heller. Bara några timmar på förmiddagen, om vi kan vakta, säger Roberto Mongili.Vidare:
– Om vi kan ha dem ute på sommaren slappnar de av och blir betäckta, så att vi får lamm och mjölk på hösten. Eftersom vi tvingas ha dem inomhus stöter de bort baggarna under de varma månaderna, och vi har lamning nu istället. Det gör det svårare för oss att sälja vår produkt, eftersom folk äter mer fårost på vintern än på våren och sommaren, förklarar Sandra Mongili.I Sverige är uppstallning året om inget alternativ, då får man djurskyddsinspektörerna på sig. Att valla fåren är inget alternativ med svenska kollektivavtal och löner. Och i den naturbetesmark som verkligen behöver betas är det så svårstängslat att många väljer att flytta ut fårhagarna på den plana och mer lättstängslade odlingsmarken för att låta hagmarken (som har de högsta naturvärdena) växa igen. Det är effekten av dagens politik på rovdjursområdet och dagens vargförvaltning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar