Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 9 maj 2018

Test: EnZo trapper 95

EnZo trapper 95 är en rejäl fastbladskniv från finska Brisa. Mitt exemplar är i stålet O1 som är ett segt och slagtåligt kolstål härdat till 58-59 HRC. Handtaget är i masurbjörk och slipningen är traditionell, äkta, scandi eller låg slipfas om man vill använda den termen. Slidan är av danglertyp och har en hållare för eldstål. Mitt exemplar levererades med eldstål av hög kvalitet.
 Kniven har traditionell scandislipning och levererades extremt vass från fabrik. Jag skulle vilja hävda att det är en av de knivar jag stött på som var absolut vassast direkt ur lådan. Det jag blev besviken på med eggen var att den microchippade sig, dvs det gick små flisor ur eggen, när jag använde den för att spänta tändved. En bushcraftkniv skall hålla för vedspäntning, så enkelt är det. Antagligen går det lätt att slipa bort men det är ändå irriterande.
 Formerna är enkla och stilrena men den ligger fint i handen. Kvaliteten på masurbjörken är hög, handtagsskalorna är nitade med mässingspins.
 Kniven ligger bra ihanden och är lätt att greppa på många sätt.
 Slidan är av danglertyp och välsydd. Den finns i en version med eldstål och en utan, personligen tycker jag att den med eldstål är snyggast.
Knivbladet ser snabbt fult ut när man använder det till eldstål. Ryggen har mycket skarpa 90 graders vinklar vilket i kombination med att det är kolstål gör det mycket lätt att skapa ett rejält gnistregn med det medföljande eldstålet. På denna bild syns för övrigt hur det gått en ligen flisa ur eggen ca 1/4 upp från handtaget.

Jag har hittills inte fått något bra tillfälle att använda kniven för att ta ur eller flå djur men jag är helt övertygad om att den är mycket duglig till dessa ändamål. Bladformen talar för god funktion och handtaget är tillräckligt väl utformat för att man inte skall behöva förlora greppet även om den skulle vara nedgeggad med blod och andra kroppsvätskor.

Jag är mycket förtjust i denna kniv, tyvärr är jag lite besviken på att eggen chippar så lätt vilket gör att jag rekommenderar kniven i annat stål* än O1. Jag tycker att slidversionen med eldstål är betydligt snyggare än den utan.

Kniven kostar 1829 kr på Casström men kan även beställas direkt från Brisa och kostar då 195 euro, vilket i dagens valutakurs blir 2061 kr....
________________
*EnZos knivar kommer i Sandvik 12C27, O1, D2 eller N690. Samtliga stål är bra men har lite olika bruksegenskaper. Jag lutar åt att 12C27 är det bästa för jakt. Det är rosttrögt och inte överdrivet hårt härdat vilket gör att det är förhållandevis enkelt att bryna upp igen när det tappat skärpan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar