Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 17 mars 2018

Earth Hour 2018

Så var det då dags igen för årets hyckleritimme, Earth Hour. Tanken kanske är god, men genomförandet är sällan bra snarare tvärt om...

Earth Hour är en manifestation initierad av Världsnaturfonden och genomförs ikväll 20.30-21.30. Tanken i år är:
Årets Earth hour-tema: One Planet Life – ett hållbart liv på vår enda planet
Har du tänkt på hur våra livsstilar lämnar avtryck på jorden? Bara maten vi äter står för cirka en tredjedel av de svenska hushållens klimatfotavtryck och vår överkonsumtion bidrar till att djur och natur tar stryk.
Faktum är att om alla på jorden levde som vi i Sverige gör så skulle det krävas 4,2 planeter. Men vi har bara en. Därför behöver vi ta stora, snabba steg mot en hållbar livsstil inom gränsen för vad vår enda planet klarar av – ett One Planet Life.
Det fina är att vi har alla möjligheter att avsevärt minska vår miljöpåverkan samtidigt som vi sparar pengar och får positiva hälsovinster.
Varför inte börja med att uppgradera dina matvanor? Här har vi samlat kostråd, recept och massor med inspiration, för vi på WWF tror att förändringar går lättare om de känns lustfyllda.
Låter ju fint. Men hur brukar det gå till vid en Earth Hour. Jo folk, gärna intellektuell medelklass och akademiker med miljöintresse släcker ner sin bostad och tänder en massa fina ljus. En del höga ljus men mest värmeljus. Någon promille av ljusen är bivaxljus, några procent är stearinljus resten är petroleumbaserade paraffinljus. Käckt. Dels är paraffinjusen baserade på fossila oljor och dels är de hälsfarliga, de utsläpp de medför motsvarar passiv rökning enligt senare års forskning.

Enligt WWF skall man under denna timme passa på att fundera över hur man kan förbättra sina vanor och minska sitt klimatavtryck. Krasst sett så tar 99% av de som deltar i Earth Hour jippot som en mysig stund.
_____________

Proffessorn i ekonomisk historia i Lund, Christer Gunnarsson, är inte nådig i sin kritik av Earth Hour, en kritik som han lyfter fram varje år:
Bakom evenemanget står människor som inte förlorat eller riskerar att bli förlorare. Det är politiker, akademiker, kultur-och mediafolk, människor som själva sitter säkert och som utan personligt risktagande kan excellera i civilisationskritik.
Det är dessa människor, alltså de egentliga makthavarna själva, som uppmanar till symbolhandlingen Earth Hour.
Det är människor som anser sig veta vad som är bäst för jorden och dess befolkning, men som ofta har förbluffande dålig insikt i andra människors livsbetingelser, hemmavid såväl som globalt.
_____________
Bloggkollegan Cornucopia brukar också kritisera Earth Hour, tex i detta läsvärda inlägg.
______________
Edit: fasen, inlägget hamnade en vecka fel....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar