Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 23 februari 2018

Länsstyrelsens rovdjurskameror

Länsstyrelsen i västra götaland och uppsala län har börjat rationalisera sin rovdjursinventering. Orsaken är enkel, för att kvalitetssäkra tex lo så krävs bra spårsnö och i västra götalands skogsbygder så har vi snö i snitt 15-25 dagar per år. Det säger sig självt att den inventeringsmetoden inte är lämplig i princip någon stans söder om dalälven....

Kamerainventeringen görs enligt en norsk modell där ett rutnät läggs ut och en kamera placeras strategiskt i varje ruta. Jag minns inte riktigt hur stora rutorna var men det kan röra sig om 7x7 km. Att kamerorna placeras strategiskt är av största betydelse för att fånga de lodjur som finns i området. Med bilder på lodjuren, särskilt honor med ungar, så kan man lätt(are) skilja ut de olika familjegrupperna som hela förvaltningssystemet baseras på.

Vi har en sådan kamera på vår mark, den på bilden ovan. Ytterligare en kamera finns på grannmarken. Vi, och alla andra med för den delen, kommer att få ta del av det fullständiga bildmaterialet (undantaget människor som raderas omedelbart). Bilderna läggs ut på viltkamera.nina.no, en server i norge. I dagsläget finns bilder från sisådär sisådär 800 kameror på siten. Där finns filterfunktioner så man kan tex filtrera ut alla bilder på uttrar om man nu gillar sådana. Mycket intressant, jag ser fram emot att "vår" kamera töms och bilderna blir tillgängliga, detta görs efter att inventerinssäsongen är över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar