Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 20 december 2017

Test: Lumonite compass mini


Jägare har alltid användning för bra lampor, såväl handlampor som pannlampor och vapenlampor. Hittills har jag testat ett 10-tal och nu har turen kommit till en riktigt liten lampa med en mycket intressant specifikation. Frågan är hur bra den egentligen är.

För det första är det bara att konstatera att lamputvecklingen de senaste 20 åren har varit helt fantastisk. När jag orienterade som mest på 1980 talet så sprang jag även en del nattorientering. Då hade man ett stort härke på huvudet och ett flera kg tungt batteripack i en sele på ryggen men ett ljus som var en bråkdel av en modern led lampa och en driftstid som lämnade mycket övrigt att önska. När man kikar på specifikationen för den lilla lumolite compass mini och jämför med de gamla lamporna blir man väldigt imponerad, vi kan börja med batteritid:
  • Turbo: 460 lm / - / 85 m
  • High: 230 lm / 2 h / 60 m
  • Med: 85 lm / 6 h / 48 m
  • Low: 10 lm / 35 h / 20 m
  • Moonlight: 3 lm / 6 dygn
Om man kikar på uppmätt ljusprestanda så ser det ut såhär:
Jag har testat lampan i lite drygt en vecka, när jag hämtat ved, vittjat fällor, gått med hunden eller gått till/från vildsvinsåteln. Ljuset är bra, den har ett brett ljusfält med kraftigare belyst central del. Min mycket personliga och relativa bedömning är att ljuset är fullgott för en backuplampa vid eftersök men inte som primärlampa. Eller ja, den fungerar som primärlampa om man har en kompletterande kraftig vapenlampa som man använder när man kommer till skott. Ljuset är ett ljus som sprider bra när man går så man ser var man sätter fötterna.

Lampan är liten och lätt och drivs på ett CR123 batteri. Den ryms lätt i fickan och kan antingen användas som handlampa eller så kan man fästa den i ett pannband med metallclip som fäster lampan bra. Lampans storlek gör att man lätt kan ha den i fickan för att plocka fram den när det finns behov.

Lumolite compass min i kostar 499 kr på valostore och jag tycker att det är väl investerade pengar för den som vill ha en liten smidig lampa som back upp eller att ha tillgänglig vid behov. För den som söker en renodlad eftersökslampa så finns det bättre alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar