Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 23 augusti 2017

Knivtest: KIZER KI3416A1 HUNTER

KIZER KI3416A1 HUNTER kommer från kinesiska kvalitetstillverkaren Kizer som bland annat Wanderoo säljer. För ett par år sedan började Wanderoo som första återförsäljare importera Kizer men Wanderoo blev ganska fult utmanövrerad av ett annat företag och det är först under det senaste halvåret som Wanderoo åter börjat sälja Kizer. Den nu aktuella kniven är en liten trevlig jaktkniv som mäter 15,5 cm i utfällt läge varav 6 cm utgörs av bladet. 

Bladet är skålslipat i highendstålet S35VN, det har någon slags ytbehandling, min gissning är teflon. Bladet är 3 mm tjockt och kniven väger inte mer än 85 gram. Handtaget är i syntetmaterialet G10 och mönsterfräst vilket ger ett bra grepp. Låsningen är linerlock, en stadig låsning vars enda problem är att det kan vara lite klurigt att diska, men denna kniv har öppen rygg vilket gör att man kommer åt knivens innanmäte från såväl rygg som buksida. 

Handtaget är så kort att det i mina halvstora händer blir ett 3,5 fingersgrepp, kort sagt inget man vill ha till kraftigare täljuppgifter däremot funkar det fint till finlir. Initialt tänkte jag att den snog var bäst till småvilt i form av fågel men i helgen tog jag med den på rådjursjakt och det ångrar jag absolut inte. Kniven visade sig tiktigt trevlig och "lagom" när jag tog omhand helgens råbock. Den var (och höll sig) väldigt vass. Den var lite nog att göra buköppnandet enkelt, att använda den inne i bukhålan för att lossa de där små fästpunkterna för magen var inga problem. Men bäst kom den till sin rätt vid flåning, kurvaturen var mycket lämplig för detta. Sedan var det smala bladet (eller ja, den är ju så mycket som 3 mm i ryggen men skålslipningen gör det smalt i praktiken) busenkelt när man skar i leder samt skar loss huvudet vid atlaskotan.

Kort sagt, en mycket bra fällkniv för jakt (och EDC, Every Day Carry). Kniven kostar 1449 kr på Wanderoo, kan bara grattulera de läsare som var påpassliga nog att köpa den till mässpris i Sunne...
 Liten och smidig när den är ihopfälld.
 Liten och vass i utfällt läge.
 Tre detaljer: 1/ thumbstud på bladet för att enkelt kunna fälla ut den. 2/ linerlocklåsning. 3/ öppen rygg för enkel rengörning.
Och ja, kniven levererar allt man kan förvänta sig av en bra småviltkniv! Utan tvekan ett fullgott alternativ till en slidkniv. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar