Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 7 juni 2017

" tänkte inte på det"

Som vanligt läste jag METRO på tåget på väg till jobbet. I kolumnen (en krönika där skribenter varierar) skriver en vegetarian hur hon kritiseras av veganer för att inte vara "duktig nog". Samtidigt ger hon köttätandet en känga.

Hon skriver:
"..här i Sverige används största delen av marken till odling av djurfoder. När en växtbaserad kost produceras tas en gemtedel så stor mark upp jämfört med när man producerar kött och mejeriprodukter"
Förvisso sant. Men om vi inte producerade kött och mejeriprodukter på dessa marker så skulle de knappast ställas om till odling av ätliga vegetabilier, den krassa verkligheten är att dessa marker ofta är magra marginalmarker som i mycket stor utsträckning inte är lämpliga för odling. Utan betesdjuren skulle det inte finnar så mycket användning för dem, utöver att plantera igen med gran. Effekten då är att den biologiska mångfalden blir lidande.

Jag kommer osökt att tänka på Lorry och Peter Dalles karaktär uppfinnaren från Sundbyberg:
"tänkte inte på det"

3 kommentarer:

 1. Har man en växtbaserad kost måste man inte gröngödsla då?
  2/3 av arealen,har jag för mig, går åt till gröngödsling av den resterande 1/3 areal vi odlar mat på om det ska vara hållbart.

  Men har man inget emot kemijordbruk eller kräver att det ska vara hållbart på sikt kan vi föstås minska odlingsarealen rejält.

  SvaraRadera
 2. Bäst är väl att öka köttproduktionen av djur som kan leva på naturligt förekommande grödor. Tex kaniner.. får.. getter.. gäss..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och längre uteperioder för betesdjur... Finns en hel del forskning på det som lätt kan tillämpas...
   Karl-Ivar Kumm på SLU är en frontfigur vad gäller sådan forskning. Tyvärr är den inte helt förenlig med dagens djurskyddsregler.

   Radera