Men vad handlar nu detta om kanske någon undrar?
Jo, SVTs plus testade lerkulro som sägs fungera avskräckande på vilt. Så kallade "Revira", de finns i lite olika varianter och består alla av lerkulor som behandlats för att skrämma bort vilt.
REVIRA viltavskräckning består av brända lerkulor (typ leca), som genom en speciell och unik fysikalisk behandling ger granulatet en funktion som visat sig mycket verksam för avskräckning av vilt.Och som bevis på effekten påtalas följande:
Finns det referenser?Det låter ju för bra för att vara sant, vilket såklart gjorde att Plus var tvungen att kontrollera om produkten fungerade. En film med testet, som gjordes i Almunge vildsvinshägn, kan man se här. Det roliga är att vildsvinen faktiskt bryr sig, de äter upp skrämselmedlet! Sin vana trogen försöker plus få tillfälle att prata med leverantören men denne tar frågorna per mail och slår ifrån sig totalt. Det brukar inte fungera i plus som sin vana trogen torrt och sakligt redovisar fakta. SLU professorn i vltekologi, Petter Kjellander, kommenterar det hela:
Den mest originella: Skogsägaren utanför Halmstad som med mycket bra resultat använt sig av Revira Universal i sina nyplanteringar upptäcker några år senare att någon lagt ut liknande granulat runt omkring hans vildsvinsåtlar. Följden blev att vildsvinen vägrade att gå till denna matplats!
– Jag tycker det gränsar till kvacksalveri, säger han.Konsumentverket kontaktas och kommenterar också det hela:
– Man refererar till obskyra amerikanska och tyska studier utan att förklara vidare vad man menar. Vad är det som gör att mikrovågorna i de här lecakulorna plötsligt blir farliga för djuren? Det finns ingen förklaring där.
– De måste kunna bevisa att påståendena stämmer. Och deras förklaring tyder på att man inte kan dra så stora slutsatser från försöket.Granngården, ett av de företag som säljer Revira sticker inte under stol med att det kvittar om produkten fungerar eller ej. Om kunderna vill ha den så säljer de den:
– Beträffande vilka produkter vi marknadsför och säljer gäller för det allra flesta produkter att detta blir åtgärdat genom tillgång och efterfrågan från kunderna. Om en produkt efterfrågas tar vi in produkten i sortimentet, om en produkt inte efterfrågas tar vi ur dessa ur sortimentet.Jag hade förväntat mig lite högre produktkrav från Granngårdens sida, men de kanske bara är råkapitalister trots allt...
Det är inte utan att jag kommer att tänka antroposofiska läkemedel som är så utspädda att många av förpackningarna inte ens innehåller en molekyl av den förment aktiva substansen...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar