Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 27 maj 2017

Test: Nieto Trapper

Nieto är en spansk knivtillverkare och denna gång har jag testat deras jaktkniv som heter Trapper. Kniven är 22,5 cm lång varav 11 cm utgörs av bladet. Klingan är av fulltångekonstruktion och skaftet är i ett mörkt träslag, nitat vid tången med rejäla mässingsnitar. I änden på skaftet sitter ett hål för fånglina för den som gillar det.

Klingan är skålslipad och leverras ganska slö så det första man får göra är at slipa upp kniven. Bladet är tillverkat i AN58, ett stål som bara Nieto använder. AN58 är ett enklare rostfritt stål med hög cromhalt och förhållandevis låg kolhalt. Lämplig hårdhet efter härdning är 58-60, kanske något hårdare än jag trodde det skulle vara.
 Kniven kommer i en rejäl och välsydd läderslida.
 Kniv och slida, passningen är bra.
 Eggen var slö vid leverans, vilket Nietos knivar tydligen brukar vara, men inte speciellt svår att slipa upp till godkänd skärpa. Eggen är skålslipad vilket även det underlättar slipningen och är en tydlig markering att det är frågan om en jaktkniv och inte någon vanlig vildmarkskniv. 
 Ett tydligt fingerskydd hindrar fingrarna från att glida ut på eggen.
Nackdelen med ett knäppe långt ner på slidan är att det är lätt att skada lädret när man slipat upp kniven ordentligt...

Jag använde kniven mot slutet av säsongen och är överlag nöjd med den. Den har en bra ergonomi och balans. Den är skön att arbeta med. Att man får slipa upp eggen själv kan jag leva med men jag kan tänka mig att en och annan av mina läsare skulle störa sig på det. Slidan är välsydd och i god kvalitet men inte av en typ jag gillar. Jag kommer antagligen att låta kniven få bo i en slida av danglertyp istället. Det tycker jag är bättre.

Nietos knivar köper man enklast från knivbutik. Modellen trapper kostar strax under 1000 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar