Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 28 maj 2017

Pilstork - Pfeilstorch

Länge var människorna förundrade över vart flyttfåglarna tog vägen. Svalorna påstods sovan under isen, djupt nedgrävda i dyn. Detta förklarade varför de så plötsligt bara dök upp på våren, och försvann på hösten. Och storken? Vart tog den vägen? Sov den också under isen med svalorna? Lärkorna och ärlorna däremot, de kröp in hunder hålor under stenar i jorden. Till och med Carl von Linné spokulerade kring detta utan att komma fram till någon förklaring vart flyttfåglarna tog vägen.

Problemet, långt in på 1800-talet, låg i att det saknades metoder att undersöka vart fåglarna tog vägen och vilka rutter de tog. Nyckeln till förklaringen kom under 1800-talet, och den är synnerligen makaber.
Bilden är lånad HÄRIFRÅN

Det var i samband med upptäckten av det som kallas pilstorkar (pfeilstorch) som man i Europa fick indikation på att fåglar företog långdistansflyttning ända till tropikerna. Storkarna hade blivit påskjutna på övervintringslokalerna men överlevt och hade pilarna kvar i kroppen när de nådde sina häckningslokaler. Pilarnas ursprung kunde då härledas till den afrikanska kontinenten. Det första dokumenterade fallet är från 1822 och observerades vid Schloss Bothmer vid staden Klütz. Den storken hade en pil genom halsen, en pil som kom från afrika söder om ekvatorn.
Foto//Photo: (c) Sebastian Köpcke + Volker Weinhold / http://sammlungsfotografen.de/

Till dags datum har 25 pilstorkar registrerats enligt wikipedia, jag har även sett uppgifter om att 35 pilstorkar finns registrerade eller på annat sätt omnämnda i litteraturen. Den pilförsedda storken på bilden ovan dokumenterades i Wittenberg den 21 april 1935, två månader senare hittades den död och togs till vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar