Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 22 maj 2017

Knivtest: Kero "Sven"

Jag budade hem en kniv från Kero via tradera för några månader sedan. Priset var någon hundring och jag tyckte mig känna igen formspråket:
Kniven är lite drygt 20 cm med ett 10 cm blad. Skaftet är i betsad masurbjörk, renhorn och mässing. De knivar av denna modell som säljs idag har kolstålsblad men jag är tveksam till om det är kolstål i denna, snarare skulle jag tippa på ett rostfritt sandvikstål. 

Kniven behövde lite arbete med brydet innan jag blev nöjd med eggen men när det väl var gjort så har jag testat den. Detta har framför allt gjorts under jakt och den levererar som förväntat godkänt resultat. Varken den bästa eller den sämsta eller bästa kniv jag testat utan med en tämligen ordinär kniv av klassiskt skandinaviskt snitt med "scandislipning". Flåningsarbete är ett bra test, det avslöjar obönhörligen hur bra eller dålig eggen är samt värmebehandlingen* av stålet. För så är det i många fall, en korrekt värmebehandling av stålet är viktigare än vilket stål det är. Ett felaktigt behandlat highend stål levererar sämre resultat än ett korrekt värmebehandlat mellanklasstål. 
Slidan jag fick med saknade upphängare så jag hängde den helt enjelt utanpå en annan slida så att det blev en dubbelslida. Enkelt och smidigt tycker jag men det hade gått lika bra att förse kniven med en ny snodd. Den slida som idag levereras med fabriksnya Kero Sven är med fast upphängare och verkar bra, har testat flera snarlika fårn samma tillverkare...

Men vem är då tillverkaren? För Kero tillverkar inga egna knivar. Jo det är Karesuandokniven som tillverkar dem, vilket borgar för klassiskt hantverk av god kvalitet.

Kniven Kero Sven kostar 1445 kr och kan beställas HÄR. Kniven är både bra och trevlig, men personligen rekommenderar jag snarare att köpa en Karesuandokniven som är märkt Karesuandokniven istället för Kero.....
_________________________
*för enkelhets skull avser jag med värmebehandling bara de sista stegen i form av härdning och anläpning, det är vid anlöpningen man gör det knallhårt härdade bladet hanterbart och får ner hårdheten till någonstans mellan 56 och kanske så mycket som 62 HRC. 

2 kommentarer:

  1. Jag saknar recensioner av helle knivar.. De jag känt och klämt på har varit riktigt fina..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, Helle gör fina knivar. Det finns flera intressanta knivar i deras sortiment. Tyvärr har jag inte fått något svar från Fondprodukter någon av gångerna jag närmat mig dem. Fondprodukter är sverigedistributör för Helle och några till intressanta märken (tex Benchmade). De bevakar detta hårt och har i princip omöjliggjort parallellimport, tex så skickar Lamnia (en stor butik i finland) inte längre Benchmade till Sverige.

      Radera