Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 16 maj 2017

Klocka för nattjakt

Jag fick ett erbjudande om en ny klocka. Det kom inte jättelämpligt eftersom jag dels har många större utgifter framför mig (arrenden, försäkringar, CSN utöver alla de vanliga små och halvstora räkningarna) sedan skaffade jag nyligen en annan klocka (Certina, någon DS modell). Att jag trots detta nämner klockan jag erbjöds beror på att jag tycker det verkar vara en suverän jaktklocka, inte minst för jägare som jagar nattetid.

Den jägare som är det minsta jaktintresserad känner till Trijiconsiktena vars belysning baseras på tritiumkapslar i riktmedlet. Denna radioaktiva självlysande gas gör att riktmedlet lyser i ca 25 år utan batteribyten, dock successivt allt svagare. Luminoxklockorna har en belysning som baseras på samma teknik, deras signum är att man oavsett hur mörkt det är skall kunna urskilja tiden. Och det är ju bra när man sitter på åtel. Och med en klocka med reglerbart band så kan man sätta den utanpå jackan, tex med urtavlan mot handleden, så ser man den lätt vilket jag skulle behöva när jag sitter på åtel. För mig börjar det krya i hela kroppen efter någon timme. Sedan får jag anstränga mig rejält för att sitta så mycket som 2 eller på sin höjd 3 timmar totalt.

Kort sagt, Luminox verkar vara ett bra klockval för jägaren, och detta hävdar jag utan att ha testat någon sådan klocka. Dock så borgar deras militära inriktning för klockor som även håller jägarens krav. Nackdelen är väl priset, flera intressanta modeller ligger en bit över 6000 kr.

1 kommentar:

  1. Jag kollar klockan när jag sätter mig.. sen vet jag att hörselskydden piper efter 2h så oftast sitter man tills det piper andra eller tredje gången..

    SvaraRadera