Om man äter svamp ska man spara en så man vet vad man dog av. Rådet kommer från den svenske svampexperten Nils Suber (1890-1985), nestor inom svensk mykologi, och är inte fullt så tokigt som det låter.
Citatet kommer från Forskning och Framsteg och jag ramlade på det när jag skulle dubbelkolla om helgens fångst var ätlig eller ej. Hittade nämligen lite murklor i helgen så nu ligger 11 hekto toppmurklor rensade i torken...
Den springande frågan är såklart om man skall äta toppmurklor eller ej. Stenmurklor är ju big no-no, de är rejält giftiga även om man förväller dem flera gånger. Men hur är det med toppmurklor? Jag kikar lite snabbt på vad våra statiliga myndigheter skriver:Nordiska riksmuseet skriver på sin hemsida:
Till skillnad från stenmurklan är toppmurklan helt giftfri och kan tillagas utan förvällning.Livsmedelsverket tar upp toppmurklan i sin lista över lämpliga matsvampar. Stenmurklan däremot är giftig hur man än gör, konstigt nog är den tillåten att sälja....
Vi får väl se vad det får bli för något som lagas av toppmurklorna, men en smarrig sås till rådjurssadel känns som ett givet förslag, en annan tanke är murkelrisotto, eller varför inte murkelcrepes?
Soppa, murkelsoppa som förrätt och sen andbröst som huvudrätt och avsluta med vaniljglass och hjortron.
SvaraRaderaÄr lite märkligt det här med murklor, när jag växte upp var de inte giftiga och åt vi stenmurklor varje vår. Förvisso är båda mina föräldrar döda, men jag tror inte det var på grund av murkelförgiftning utan snarare ålder, farsan va över 80.
Vad menas med älgflugornas herre ?
SvaraRaderaOrdskämt. Syftar på de lätt irriterande älgflugorna som vi naturintresserade stöter på i skog och mark i kombination med mitt litterära intresse genom en hänvisning till en av världens 10 bästa böcker, Flugornas Herre av William Golding.
Radera