Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 14 mars 2017

Test: Böker Magnum Bamboo

Efter att ha legat ett tag i hyllan så fick jag äntligen möjlighet att testa Böker Magnum Bamboo den gångna helgen.
Bamboo är en 18 cm lång fastbladskniv av fulltångetyp vilket innebär att det finns tånge i hela handtaget och att handtagssidorna är fastskruvade mot knivsidorna. En extremt hållbar konstruktion. Stålet är 440A, ett relativt billigt stål som hittas i en mycket stor del av knivarna i de lägre prisklasserna. Är det bara korrekt värmebehandlat så håller det skärpan väl och mitt intryck är att stålets egenskaper förvaltats bra i Bamboo. Bladet är på smidiga 7 cm och är 3 mm tjockt. Kniven kommer med en slida i läder.

Kniven ligger mycket bra i handen och det finns ingen risk att glida ens om händerna är rejält nedsmetade med blod och slem. Utefter knivryggen finns jimping för de som helst arbetar med tummen mot knivryggen. Kniven är flatslipad med en skärande primäregg (svensk terminologi, i USA kallas det secondary edge). I detta fall är lösningen inte helt bra för täljning, men för annat skärande fungerar den alldeles utmärkt. Antagligen kan man få fram en bra täljande egg om man lägger lite tid på att slipa fram en annan eggvinkel, men inte heller handtaget känns speciellt täljvänligt. Snarare är det frågan om en renodlad jakt- och fiskekniv, inte minst det orangea handtaget i G10 är mycket bra i skog och mark.

Kniven kan köpas från Wanderoo och kostar då ca 200 kr vilket är ett mycket bra pris. När kniven introducerades kostade den det dubbla men just nu håller Böker på att sälja ut sitt lager så det kan vara läge att höra av sig till Wanderoo snabbt för den som vill knipa ett eget exemplar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar