Med en tysk jaktterrier, en korthårig vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 27 mars 2017

Rävens vandrande - inte så bunden till hemområden som man kan tro

Idag på pendeltåget läste jag en kort TT-artikel om rävens vandingar. Artikeln måste gått ut till tidningarna under söndagen då jag även hittade den i Sydsvenskan. Artikeln behandlade ett forskningsprojekt där man gps-märkt rävar och konstaterat att påfallande många rör sig förhålandevis långt. 6-30 mil var inga konstigheter, och då skall nämnas att den sistnämnda gjorde sin vandring på 2 veckor. Att projektet initierats har såklart med smittspridning att göra, specifikt rävens dvärgbandmask men även andra parasiter och sjukdomar.

Det är antagligen ett utslag av nyhetstorka att artikeln kom först nu. Naturvårdsverket släppte pressreleasen (eg en artikel i viltnytt) som artikeln återger redan för tre veckor sedan... Det som inte nämns i TT-artikeln är tex de extremt stora skillnader som föreligger mellan olika individer.

Skall man vara lite elak så tycker jag spontant att resultaten verkar ligga helt i linje med den kunskapssammanställning Erik R Lindström (Örnbo viltfakta) gjorde på uppdrag av Naturvårdsverket i syfte att kunna riskbedömma spridningen av rävens dvärgbandmask. I korthet ser Lindströms resultat ut såhär:

  • valpar är stationära
  • först uppåt 1/2 års ålder brukar rävarna börja vandra och söka revir.
  • Vid 2 års ålder brukar räven åter vara stationär.
  • 80% av hanarna och 50% av honorna vandrar bort från sitt området där de föddes
  • Vandringar på över 500 km konstaterades.
  • Betydligt fler hanar än honor har kartlagts*
Jag väljer att återge en intressant graf ur rapporten:

_______________________
*här är jag nyfiken på om hanar går i fällor lättare än honor och att det är därför de kunnat märkas.

2 kommentarer:

  1. Personligen får jag fler honor än hanar i mina fällor.. men framförallt unga rävar och det är väl de som är mest benägna att vandra vidare i jakten på ett tomt revir. Hur långt de vandrar beror väl på hur fort de hittar ett tomt revir som dessutom har bra med föda. I ett födorikt område kan reviren vara mindre och fler rävar kan samsas förutom under parningstiden.. det är min teori iallafall..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Letandet efter ett område/revis som kan tänkas rymma dem har de gemensamt med de flesta rovdjur så beteendet är inte speciellt förvånande.

      Jag har lite för litet underlag för att själv kunna dra några slutsatser av mina fångster, men man kankse skulle starta en tråd i något forum och höra sig för...

      Radera