Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 2 februari 2017

Djurrättsorganisationer ute efter räv-SM

Räv-SM går av stapeln varje år. Precis som jaktprov så är större tävlingar som SM och NM väldigt bra avelsverktyg när det gäller att få fram bra rävhundar. Och jakt på räv är viktigt av flera anledningar

 • Dels för räven själv, en tät rävstam ökar risken för plågsam död i skabb eller sjukdom. 
 • Dels för fältviltet och den biologiska mångfalden. Med lite färre rävar så ökar överlevnadsgraden högst markant hos en rad arter, fjällräven, fjällgåsen och rödspoven är tre starkt hotade arter som får belysa detta. 
 • Dels för att öka överlevnaden bland lamm och ekologiskt fjäderfä i såväl hobby som kommersiell uppfödning.
Som vanligt klarar djurrättsorganisationerna inte av att höja blicken och se helheter. Istället fokuserar de som vanligt på den enskilda räven när de ger sig på och kritiserar räv-SM:
Djurens Rätt anser att det är oacceptabelt att rävar jagas och stressas i en tävling som denna, där det jakten blir till underhållning.
Uppenbarligen har de helt missat att varje tävling och varje meritering av en hund är en viktig del i rasens avelsarbete. Men det är klart, Djurens Rätts syn på djur är ju att de aldrig i något fall skall behöva dödas eller lida och att rävjakt är bra för andra djur är inget argument som biter. 

Djurrättsorganisationerna är inte dumma, de kritiserar via plånboken. För att orsaka arrangemanget skada ger sig djurrättsorganisationerna på arrangemangets sponsorer. I detta fall agria. 

Och kvällspressen, i detta fall Aftonbladet, spelar djurrättsextremisterna i händerna. Djurrättsförespråkare intervjuas, en presstalesman för Agria likaså men ingen får representera jägarnas intressen. I artikeln står djurrättsförespråkarnas kritik i princip oemotsagd, agria duckar och hänvisat till ett samarbete med stövarklubben. Agria har för övrigt inte kommenterat det hela på sin hemsida, de väljer helt enkelt att hålla huvudet lågt när det stormar... 

På Gotland, där räv-SM skall gå av stapeln gör lokaltidningen det Aftonbladet borde ha gjort, de pratar med en arrangör:
– Folk är inte pålästa vad det handlar om. De tror att det är elva hundar som ska jaga på en räv. Men det här är ingen jakt där någon räv ska avlivas.
Om räven känner sig pressad tar han sin tillflykt till sitt gryt och då avslutar man. Meningen är att hunden ska hålla sig på avstånd och att det ska gå lugnt till. Det ger högre poäng, säger han. Att det jagas räv på Gotland har sedan gammalt med lammnäringen att göra, enligt Tore Timgren. Räven tar lammungar och man har velat begränsa förlusterna.

Visst blir man trött på djurrättsaktivisternas skygglappar? Men det stoppar inte där. Organisationen Kattjouren har gått från ord till handling när de väljer att rekommendera sina supporters att byta försäkringsbolag. De förespråkar Moderna Försäkringar.* Kattjouren skriver på FB:
I 20 ÅR har Kattjouren rekommenderat Agrias djurförsäkringar. I dag SLUTAR vi med det.
Vi står inte bakom företag som stödjer grymhet mot vilda djur och kommer därför i fortsättningen att rekommendera en försäkring från ett företag som är hållbart både etiskt och villkorsmässigt.
Läser man lite längre ner ser man att Kattjouren är stolta över sin Disneyfiering av naturen och urbana natursyn:
Men det hundraåriga bolaget verkar inte känna de kunder som under de sista decennierna stått för stora intäkter i form av försäkringspremier för djur som är älskade familjemedlemmar. 
För otaliga mattar och hussar slutar inte omtanken om djur vid den egna ytterdörren. Man bryr sig om alla djur och blir ledsen, besviken och arg när företag som lever på kärleken till djur väljer att ägna sina pengar till att stödja . grymhet mot djur.
Intressant, här kommer jag på mig själv med att fundera över rävens predation på inte minst rådjurskid i termer av grymhet vilket naturligtvis är heltokigt då den är lika naturlig som hundens jaktinstinkt. Och lite längre ner:
Agria missar fullständigt poängen. För det första är det oetiskt att utsätta någon för ett lidande om det inte inte gynnar individen själv (så som kan vara fallet t.ex. när ett vilt djur behöver fångas för att få vård). Och för det andra är det förkastligt att göra underhållning av försvarslösa individers lidande - att arrangera en tävling där de som är i fokus, rävarna, ska skrämmas, stressas och hetsas.
 Åter igen skriker texten okunnighet. Räven håller sig undan så länge den känner sig säker på sin förföljare och när den känner att hunden är för snabb och kommer för nära går den i gryt. Där är den i denna situation säker.

Det är bra med empati. Det är en önskvärd egenskap hos alla i vårt samhälle, såväl jägare som andra. Men ibland går empatin över i dumhet och det beteende visar såväl Djurens Rätt som Kattjouren upp.
________________
*Detta är intressant eftersom Moderna Försäkringar även vänder sig till jägare med förhållandevis bra villkor inte minst för de som jagar vildsvin.....

1 kommentar:

 1. Jag uppskattar dina inlägg mer och mer( kanske lite mindre intresserad av dina produktrecentionet men jag läser dom med).
  Även om jag själv slutade med jakten för ett antal år sen så delar jag dina åsikter. Skillnaden är att du uttrycker dej bättre så jag tar gärna och använder dina fakta och argument.
  Ha en bra dag
  Mvh Martin.

  SvaraRadera