Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 28 januari 2017

Test: Fällkniven H1


Fällkniven H1 (hunting 1) är en kniv som börjar kvala in bland klassikerna vid det här laget. Den följder Fällknivens bruksknivsstandard, dvs plastslida och gummihandtag samt bra stål. De första H1-orna kom med en klinga i vg10, nu kan man få dem i laminerad vg10 eller stålet 3G. Jag har testat versionen med laminerad vg10.

H1 har en totallängd på 21 cm varav 10 cm är klinga. Den väger 180 gram och klingan är 5 mm tjock, ett rejält stycke stål. Hela kniven ger en kompakt och gedigen känsla i handen. Handtaget är lite mer rundat än det vanliga F1 handtaget, vilket är till fördel. Bladet har en tydlig kurvatur och det är uppenbart att det rör sig om en dedikerad jaktkniv.

Min första invändning mot kniven är slidan. Redan när man plockar fram kniven ur asken blir man lite betänksam över hur en så gedigen kniv kan förses med en plastslida, särskilt påtagligt blir det när man studerar prislappen, men mer om det sedan. Fällknivens plast (eller zytell om man skall vara noga) är förvisso ändamålsenlig men den känns extremt lågbudget. Dessutom är den lite skramlig och kan låta lite väl mycket om man slår emot grenar och kvistar med den när man smyger på tex ett rådjur. Jag la därför undan originalslidan och plockade fram en F1 slida i läder av danglermodell, en mycket trevlig slida (som man i andrasortering kan köpa för 91 kr från fällkniven, jag har köpt 5 st för att ha som ersättningsslidor till dåliga plastslidor eller mindre genomtänkta läderslidor). Läderslidan gör dessutom att man kommer åt kniven utan att behöva hiva upp jackan...

Att arbeta med H1 går mycket smidigt, ja det är rent av ett nöje. Kniven är en väl genomtänkt  jaktkniv. Det är lätt att öppna upp buken på klövvilt med den. Att lägga flåsnitt går som en dans med den tydliga spetsen. Den tydliga spetsen kräver dock att man verkligen har koll när man flår, annars sticker man lätt hål på skinnet. Detta är i de flesta fall inget problem eftersom nästan inga skinn tas till vara nuför tiden...

Fällkniven H1 är en mycket bra jaktkniv, ingen tvekan om det. Versionen i laminerat vg 10 har ett riktpris på 2166 kr medan 3G versionen går loss på 3569 kr. Jag tycker att kniven är bra men absolut inte prisvärd, hade Fällkniven levererat sin H1 med både plast och läderslida så hade jag nog varit lite mer förlåtande men med bara en plastslida så kostar den helt enkelt för mycket och jag rekommenderar den hågade köparen att välja någon annan jakt/flå/trapper kniv. Men om du trots allt tycker att H1 är något för dej så rekommenderar jag knivbutik som inköpsställe, Tobbe som driver knivbutik är bra att ha att göra med och skulle han inte ha kniven på lager så tar han snabbt in den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar