Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 20 januari 2017

Bark River: Jim Stewart Custom #24

Bark River Knives & Tools (BRKT) har jag skrivit om flera gånger förut. Det är ett litet amerikanskt företag som tillverkar knivar hantverksmässigt, det enda företag vi har i Sverige som kan sägas likna dem är Karesuandokniven.

BRKT har några knivmodeller som ligger i konstanst produktion, andra modeller är av tillfällig art. Ytterligare knivar produceras bara som one offs, dvs de är unika. Denna recension handlar om en sådan kniv, en customkniv som är i princip omöjlig att hitta på marknaden. Anledningen att jag recenserar den är att den visar lite av BRKTs bredd och deras bilja att experimentera med design och material. Själva kniven är designad och tillverkad av Jim Stewart som är son till en av företagets två grundare.


Kniven är av standardstorlek, dvs 21 cm varav hälften utgörs av bladet. Bladet är näst intill 5 mm tjockt och är av fulltångemodell vilket innebär att handtaget består av två sidor som nitas ihop mot stålet. På knivens ryggsida finns en ramp om än inte lika tydlig och utpräglad som på Bravo 1. Den gör att man han ta stöd med tummen mot knivryggen om man behöver extra kraft när man skär eller skall bända (vilket man såklart inte gör allt för ofta med en kniv även om den är 5 mm tjock). Bladet ligger nära full flat grind och är antagligen tillverkat i stålet A-2, dvs ett mycket bra stål. Enda nackdelen med det som jag ser det är att man måste vara noga med att rengöra kniven från blod och slem annars blir bladet snabbt missfärgat.
Den enda nackdelen jag ser med kniven är slidan. Kniven kom med en välsydd knivslida. Slidan är ambiddexteriös så man får bestämma sig om man vill ha den för vänster eller höger hand innan man börjar slita in den. Slidan är avsedd att bära relativt högt upp i bältet vilket jag inte tycker är så trevligt. Jag vill ha mina knivar lågt hängande så jag kommer åt dem nedanför jack-kanten. Därför blev jag glad när jag insåg att kniven passar bra i Fällkniven F1s läderslida.

Bruksmässigt är det en väldigt trevlig kniv. Den är (och går att få) extremt vass. Den ligger fint i hande och har en helt OK form för all form av vilthantering. Samtidigt är den lite av en kompromiss, den är lika mycket en kniv för bushcraft som för jakt. Men det behöver såklart inte vara en nackdel.

Jag ramlade på min Jim Stewart custom på tradera och fick den ganska "billigt" (ca 1000 kr). Jag kan tänka mig att jag skulle kunna få loss minst 300 USD om jag valde att sälja den i USA. BRKTs knivar köper man bäst av Survivalstore, de har ett prisläge som gör att man måste ha tur och slippa igenom tullen för att en USA beställning skall bli billigare. Survivalstore är också tydliga med vad de har inne och vad de inte har. Kontaktar man Jörgen på Survivalstore så gör han vad han kan för att ordna fram det man är intresserad av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar