Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 10 november 2016

Test: Karesuandokniven Spiggen

Karesuandokniven Spiggen är en trevlig klassiker i Karesuandoknivens sortiment. Den har ett litet smäckert blad på 75 mm och masurskaft med horninslag. De äldre knivarna har kolstålsblad medan de senare har rostfritt blad i sandvikstål, båda varianterna är bra och det är mest en smaksak vilken man föredrar.

Det exemplar jag har tillgång till är min hustrus. Hon köpte det i början av 1990-talet så det är en väl beprövad friluftskniv som har många års bruk kvar innan den är slut. Kniven ligger bra i handen, formen på skaftet är tillräckligt ergonomiskt för att man inte skall riskera att haka fram trots att fingerskydd saknas.

Slidans form har ändrats genom åren, de tidigare har en lite bulligare läderslida med eggskydd i plast. De nyare är smäckrare.

Kniven är en mycket bra lite mindre friluftskniv, väl anpassad för täljning, svamprensning, fiskrensning men även omhändertagande av framför allt småvilt. Att brösta ur fåglar är inga problem. Bladet ligger fint i handen om man som jag brukar öppna buken på fällda klövvilt med en vanlig kniv och långfingret utefter knivryggen för att inte skära sönder något i bukhålan.

Kort sagt ett gott stycke svenskt industrihantverk, klassiskt och närmast tidlöst. Som alla Karesuandoknivenkknivar så kan jag inte annat än rekommendera den. Den bygger på månghundraårig norrländsk knivtradition där allt nytt inte är revolutionerande och allt gammalt inte förlegat.

Karesuandokniven Spiggen kostar 1000-1100 kr enligt prisjakt och finns i välsorterade jakt-, fiske- och friluftsbutiker.

 Spiggen i en äldre knivslida.
 Spiggen har ett litet smäckert blad och ergonomiskt format skaft.
 Bladet är bra anpassat att hålla med ett finger utefter ryggen när man öppnar upp djur.
En äldre slida jämte en nyare, det finns dock fler varianter och jag vet inte riktigt vilken som är aktuell idag....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar