Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 8 november 2016

Test: Böker Plus FR - för småvilt och EDC

Böker Plus FR är en liten lätt fällkniv designad av Brad Zinker. Med en bladlängd på 7,2 cm, totallängd på 16,4 och en vikt på drygt ett halvt hekto så märker man knappt att man bär med sig kniven. Krasst sett väger den ungefär eom en semimagnum hagelpatron eller två klass 1 patroner... Den är tunn och försedd med clip så det är lätt att smyga med den i fickan. Aldrig ivägen - ständigt tillgänglig, så kan man beskriva denna lilla kniv.

Kniven har en variant på enhandsöppning som kallas flipper. Jag är inte så förtjust i den lösningen men den fungerar bra så egentligen är det framför allt en fråga om vana. Fällknivar för jakt bör vara enhandsöppnade eftersom man aldrig vet var hand nr 2 varit och hur smutsig den är. Hand nr 2 skall alltså inte komma i närheten av bladet.

Kniven har öppen rygg vilket underlättar enormt när den skall diskas. Man sprayar lite ättika på den och diskar av den lite försiktigt med varmt vatten och diskmedel så blir den som ny. Knivar skall aldrig diskas i maskin, maskindiskmedel innehåller lite slipmedel vilket trubbar eggen. Bladet är för övrigt i VG10, ett high end stål med några år på nacken. Inte det hippaste men mycket pålitligt och beprövat.

Jag har provat Böker Plus FR som EDC sedan första leveransen till sverige i början av hösten och jag har haft med den på jakt. Kniven är så liten att det inte är att tänka på att använda den till högvilt eller klövvilt över huvud taget. Till fågel är den däremot perfekt. Att plocka ut bröstbitar och lår från fasaner går makalöst smidit. Bladets storlek är lämpligt för detta, dess form lika så.

Sammanfattningsvis kan jag varmt rekommendera denna lilla kniv, primärt som EDC* men även för fågeljakt. Kniven finns med flera olika handtagsmaterial, jag ahr G10 på min men det finns även trä, kolfiber och titan där de två sistnämnda bör vara ännu lättare än min... Kostnaden ligger på mellan 899 och 1259 kr beroende på vilken variant man väljer. Wanderoo saluför dem i Sverige.
 Böker Plus FR är liten och stilren både i utfällt läge och...
 ...hopfälld.
 BZ, Brad Zinker har designat den. Den är försedd med ett clip att ha över fickkanten.
 Öppen rygg och linerlocklåsning, två bra saker på en fällkniv för jakt.
Enhandsöppningen är av flippertyp, med lite snärt far bladet ut blixtsnabbt.
_________
*EDC = every day carry, dvs som fickkniv för normalt bruk som det så fint heter.

2 kommentarer: