Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 26 november 2016

Test: Bark River Bravo 1

Bark River är en amerikansk knivtillverkare som serietillverkar high end knivar hantverksmässigt. Det tillhör inte vanligheterna och kostar därefter. Jag har under de senaste månaderna haft förmånen att få testa två olika Bark River knivar, detta är recensionen av den första - klassikern Bravo 1.

Bark river bravo 1 beskrivs såhär av den svenska återförsäljaren:
Bravo 1 är framtagen tillsammans med instruktörer ur Force Recon Unit i US Marine Corps södra utbildningsenhet.  Till en början var det en vanlig Bark River Gameskeeper som man ville göra en del ändringar på för att möta deras specifikationer, och efter en hel del ändrande fram och tillbaka så hade man tillsammans designat en helt ny kniv.  Detta blev Bark river Bravo 1.

Modellen har numera utvecklats ytterligare och finns i en rad bladprofiler som droppoint, spearpoint, field knife, samt med och utan ramp.

Rampen på Bravo 1 är egentligen inte en tumramp utan en ändring som Force Recon ville ha och som tjänar två syften.  Den bakre skårade delen är till för att skrapa tändstål, medan den främre släta delen är för att hjälpa till att få ett hårdare och jämnare tryck i skärlinjen vid finare arbeten.

Tillverkad i A2 stål, convex egg och givetvis full tånge.  Levereras med kraftig läderslida med loop för eldstål.

Total längd: ca. 231 mm.
Bladlängd: ca. 108 mm.
Bladtjocklek: ca. 5,4 mm.
Som framgår av beskrivningen är det en jaktkniv som modifierats till militära behov och blivit mer av en överlevnadskniv.  Detta framgår inte minst när kniven vilar i sin slida:
Jag konstaterar direkt att den slidan inte är något för mig. Jag är mycket mer förtjust i slidor av danglertyp. Vilken tur att jag hittade kniven begagnat och fick med en mer passande slida:
Såhär ser slidorna ut i jämförelse:
Med danglerslidan vilar kniven i nedre delen av jackkanten och blir lätt åtkomlig med jackan på, den går även att plocka upp med en hand.

Hur fungerar kniven i jaktliga sammanhang?

Det är en tung och rejäl kniv av medelstorlek (knappt 11 cm). Bladtjockleken på nästan 6 mm med konvex slipning get ett extremt starkt blad där man inte behöver vara rädd att ta i. Stålet, ett verktygsstäl benämnt A2, är mycket starkt och håller skärpan bra. Det går att härda så att det blir mycket hårt, för bravo 1 ligger härdningen på 59+/-1 hrc. Bladet är alltså ganska hårt. När man har blad i A2 så måste man vara medveten om att det inte är ett rostfritt stål (eg rosttrögt), det innehåller iofs 5% crom men det är inte tillräckligt för att stå emot de aggressiva ämnen som finns i blod och annat man stöter på i djur. Detta innebär att man skall vara beredd på att bladet successivt blir missfärgat vid användning. För min del rör det mig inte i ryggen, men jag vet människor som är tämligen anala i sitt förhållande till bruksföremål.

Handtaget finns i flera varianter, det på min kniv är i svart micarta. Det är ett mycket slitstarkt material men tenderar att bli rätt halt när man får blod och annat slabb på händerna. Greppet på kniven är dock väldigt bra viket gör att det inte är någon större risk att man slinter. En tydlig fördjupning för pekfingret förhindrar att man glider ut med fingret på eggen. Om jag skulle investera i en Bravo 1 nu skulle jag välja en med annat handtagsmaterial.

På knivryggen sitter en ramp med jumping (räfflor). Rampen underlättade arbetet vid urtagning och flåning när jag hanterade ett par rådjur. Däremot upplevde jag att rampen var lite i vägen vid styckning.

Sammanfattningsvis måste jag säga att detta är en av de bästa jakknivar jag provat. Visst har jag invändningar mot den (slida, skaftmaterial), men i ärlighetens namn är det rätt forcerade invändningar som man faktiskt kan ha överseende med. Det är kort sagt en kniv jag kan rekommendera vamt till den investeringshågade jägaren. Survivalstore.se saluför ett stort utbud Bark River i Sverige, Jörgen som driver butiken är serviceminded och snabb. Jag kan med andra ord rekommendera den intresserade köparen att vända sig dit. Priset är som sagt ganska högt, det börjar på knappt 2.200 kr och slutar på knappt 3.500 kr beroende på vilket handtag man väljer. Till denna summa skall man lägga kostnaden för en ny slida om man inte gillar den som följer med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar