Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 24 november 2016

Australisk moralpanik - danska prinsessan har med barnen på viltparad...

Det är så lätt att tycka till om vad andra människor gör....

Bakgrund: Australien tillhör the british commonwelth och har därmed den engelska kungafamiljen som officiell kunglighet. Men de har även en dansk kunglighet i och med att en viss Mary gifte sig med den danske kronprinsen. Paret har ett par femåriga tvillingar som såklart omhuldas av australiensarna på ett liknande sätt som de svenska kungabarnen omhuldas av tyskarna.

Saken: för ett tag sedan var kronprinsparet på jakt på Fredensborg slott. Efter jakten hölls en traditionsenlig viltparad. För den som mot förmodan är obekant med viltparader så innebär en viltparad att man efter jakten hedrar de fällda djuren genom en ceremoni. Detta beteende har djupa kulturhistoriska rötter i centraleuropeisk jakt och högre ståndsjakt i sverige. Det är på gränsen till ovanligt i svensk allmogejakt. Nåväl. Kronprinsparet tog med sina telningar till viltparaden i mörkret. Detta dokumenterades och reaktionerna lät inte vänta, i australiensiska Daily Mail kan man läsa:
The deer's bodies were lined up on the grounds of Fredensborg Castle on the Danish island of Zealand, their bodies cut open
Intressanta ordval med den underförstådda innebörden att denna hantering av djur skulle vara omoralisk... Vidare:
They watched on silently as the animals lay on the grass, their parents speaking quietly to them as they watched on.
They avser här tvillingarna. Ordvalet indikerar någon slags chocktillstånd. Ingen stans finner man en förklaring till att man är tyst och tänker på djuren under en viltparad, att det är så det skall gå till och att kronprinsen kanske förklarade detta för sitt barn.

För att skapa lite effekt vände sig Daily Mail till den extrema djurrättsorganisationen PETA för en kommentar. Jag är övertygad om att de var nöjda med vad PETAs talesperson sade:
'Given the now well-established link between cruelty to animals in childhood and violent behaviour in adulthood, not only is it insensitive for Prince Frederik and Princess Mary to teach their children that killing animals is acceptable, it's also a poor parenting decision,' Ms Fruno said.
Wow, kronprinsparet anlagas vara grymma mot djur från barnsben....
'Few people today view hunting as anything other than a violent blood sport, a cheap thrill at taking a life and a display of wanton power over the powerless.
Få människor accepterar jakt? Njä, så är det väl inte riktigt. Och en viltparad är ett sätt att hedra djuret, det kan väl till och med en PETA representant förstå?
'It is surely the parents’ responsibility to help children grow into compassionate leaders for their country, with respect for all living beings.'
Respekt för allt levande innehåller vetskapen att livet är ändligt och att livet oundvikligen slutar med döden. Det är själva livets väsen och ju tidigare man lär sig förstå och respektiera detta destu bättre och mer empatisk ledare blir man. Sedan skall man ju inte försöka invagga någon att köttet i kyldisken i butiken bara är mat, det är delar av djur som dödats och förståelsen av hela processen från levande djur till mat i form av välsmakande högvärda proteiner på tallriken är av fundamental betydelse för att förstå hur världen fungerar.

Ovan, skärmklipp från Daily Mails webartikel. Via artikellänkarna till höger blir det tydligt att tidningen är inriktad på sensationsjournalistik som fokuserar på våld och sex, en jaktparad kan i ett okunnigt huvud kopplas till kategorin våld. Skulle tippa att Daily Mail tillhör kategorin sensationstabloid av en kategori som saknar motsvarighet i sverige men som återfinns i bland annat england. 

Australiska The Daily Telegraph verkar inte ett dugg bättre i sin inrikting, dessvärre är den artikeln bakom paywalls:

Den australiska moralpaniken, eller skall vi säga sensationsjournalistiken, har såklart fångats upp av BT och Ekstrabladet. I ekstrabladet förklaras til och med varför kronproinsen pratar med sin son:
- Vincent virkede meget interesseret i dyrerne. Han stod hele tiden med sin far og det virkede til, at Frederik livligt forklarede om, hvad det var man kunne se. På den anden side virkede Mary og prinsesse Isabella ikke lige så interesserede. De holdt sig lidt tilbage og Josephine holdt hele tiden sin mor i hånden, siger Mogens Flindt, der var Ekstra Bladets mand på stedet.
I sverige har Expressen fångat upp nyheten. Expressens artikel är makalöst okunnig. Av bilderna framgår att det är dovvilt som fällts medan det i artikeln talas om rådjur. Det talas dessutom om "den så kallade 'viltparaden'", dvs man använder ordet som en icke etablerad term. En lite faktaruta som förklarar vad en viltparad är hade definitivt varit på sin plats.


2 kommentarer:

  1. Skolexempel på kulturmarxistiskt agenda och retorik. Förstå hur genomtänkt det är och vilken fiende anständiga människor har emot sig.

    SvaraRadera
  2. Hade även kunnat vara högerpopulistiska jakthatande vargfanatiker med. Men då hade den väl varit som ledare i GP snarare än i Expressen.

    SvaraRadera