Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 14 oktober 2016

Klassikertest: Marttiini Lapinleuko 230

Finska Marttiini Lapinleuko har funnits i produktion mycket mycket länge. Modellen är inspirerad av samiska knivar, därav namnet - lapinleuko betyder lappkniv.

Modell 230 är 22 cm lång varav hälften är blad. Bladet är 2 mm tjockt och som högst 2,4 cm. Jag har inte fått fram någon vettig data kring vilket stål det är tillverkat i men rostfritt är det i vart fall och på Marttiinis hemsida uppges att det är 13% krom i det och att det är härdat till 53-54 HRC (ganska mjukt med andra ord, återkommer till det). Slipningen är "skandi", dvs går upp en knapp 1/3 på bladet. Skaftet är i lackad masurbjörk och i änden av skaftet sitter metallplatta (aluminium?). Slidan är i mönstrat brunt läder med täckt plastdel för bladet.

Det är en kniv som kräver en van användare eftersom den helt saknar fingerskydd. Den ovane riskerar att lätt halka ner och skära sönder långfingret. Kniven är dock behaglig att arbeta med, den är lätt och bladformen är mycket väl anpassad till flåningsarbete. Tyvärr sliter flåning hårt på eggen och på grund av den mjuka eggen så behöver kniven brynas i tid och otid vilket är ett klart minus.

Kniven har funnits på marknade länge och det är relativt lätt att hitta den begagnad för några hundralappar. Gör man inte det så kan man hitta den för 650-800 kr på olika svenska nätbutiker, någon hundralapp billigare om man beställer direkt från Finland.
 En klassisk kniv som gör sig bra i skog och mark.
 Den ligger bra i handen. Det finns för övrigt modeller med längre blad för den som föredrar det.
 Handtaget har den klassiska spolformen. Enkelt och funktionellt.
Kniven sticker bara upp någon cm ur slidan vilket gör att den inte riskrar att trilla ur trots att slidan inte låser kniven. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar