Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 28 september 2016

Test: Mora 2000

Mora 2000 är en klassisk kniv som sitter i många jägares bälten. Kniven har en klinga i sandvikstål, handtag i något gummiartat plastmaterial samt en slida i plast med läderhälla till bältet. Kniven är totalt 22,5 cm lång varav 11 cm är klinga. Bladet är 2,5 mm tjockt närmast handtaget men minskar till 1,5 mm den yttersta halvan. Poängen med detta är att det skall bli lättare att finlira samtidigt som man inte tappar någon styrka längre ner på knivbladet. En tämligen lyckad kompromiss även om det knappast är en kniv man väljer att bända med.

Knivbladet har en bra form för jaktändamål. Den avsmalnande delen av bladet gör att det är lätt att komma åt när man tex skall skära loss leder eller brösta ur fågel. Greppet är bra men kniven är så lätt att den nästan upplevs som sladdrig när man arbetar med den. Slidan är ful men ändamålsenlig och lätt att rengöra.

När man stoppar ner kniven i slidan är det viktigt att det görs ordentligt. Jag slarvade och det dröjde inte många steg innan kniven hoppade ur slidan. Jag har även hört från andra håll att detta är ett problem som uppstår när man använt kniven ett tag och slitit ner gummeringen på handtaget.

Kniven kan fås i orange eller grönt. Jag föredrar orange på mina skogsknivar för att inte tappa bort dem lika lätt. Inte för att jag tappat bort så många, men det är irriterande att behöva leta när man bytt till en ren kniv och lagt ifrån sig den smutsiga för att inte få för mycket blod och slem (med tillhörande bakterietillväxt) i knivslidan.

Tja vad skall man ge för slutbetyg till denna klassiska kniv?
Jo, det är en bra jakt och vildmarkskniv. Inte speciellt spännande men ändamålsenlig. Stålet är avsevärt mycket bättre än stålet i nonameknivar i samma prissegment (tänker på Biltemas, Engelssons, Stabilotherms etc brandade kinaknivar). Därtill är kniven tillverkad i sverige, så man stödjer svensk tillverkningsindustri om man köper den, det tycker jag är ett viktigt argument i sig.

Priset då? Jo den ligger på mellan 200-270 kr i de flesta butiker. Det gör kniven till ett mycket prisvärt alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar