Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 15 augusti 2016

Hultafors Outdoor Knife 1 & 4

Hultafors är sedan gammalt en respekterad tillverkare av bra arbetsknivar. Jag har slitit ut ett gäng genom åren, eller slitit ut och slitit ut. Det är snarast så att det handlar om att jag har misskött dem så grov att jag fått byta efter ett tag.

Nu har Hultafors gett sig in i outdoorsegmentet med två knivar. Det rör sig om att man kombinerat beprövade skaft med nischade knivblad. Skaften kommer från klassiska "grovkniv" respektive "hantverkarkniv", det förstnämnda är kraftigt och passar en behandskad hand medan det sistnämnda är mindre och har ett friktionsgrepp som passar en bar hand. Knivbladen är identiska. De är tillverkade i japanskt kolstål (exakt benämning känner jag inte till). Bladen är härdade till 58-60 hrc och har en elektroforetisk yta för att motverka rost. 58-60 hrc är eventuellt i hårdaste laget för denna typ av knivar, det finns en överhängande risk för flisning i eggen eller brott om man använder den hårt. Bladet är 9,2 cm långt, 2,4 cm högt och 3 mm tjockt.  Slipningen är "scandi", dvs det som många skandinaver är vana vid, en slipning väl lämpad för friluftsliv med täljning och vedspäntning. Kurvaturen på bladet är aningen för snäv för att vara optimal för att ta hand om fisk, snarar är den väldigt väl lämpad för flåningsarbete.

Jag har haft tillgång till både OK1 och OK4 sedan i början av juni och använt dem flitigt. OK4, den mindre av dem, norpade min 12-åriga dotter åt sig inför sommarens fjällvandring. Hon var störtnöjd. Under de gågna månaderna har jag använt knivarna till det mesta man kan tänka sig inom friluftsaktiviteter och är mycket nöjd. Knivarna är extremt prisvärda. Jag har placerat OK1 på min grävlingjaktsväska, den passar bra i en behanskad hand när man gräver fram grimbart för ställande grythund. OK4 funderar jag på att placera i bilen för att ha som reserv närhelst jag är ute och jagar.

Knivarna kommer att dyka upp i butik runt månadsskiftet augusti/september. De kommer att kosta runt 200 kr/st. Antagligen finns de i fler järnhandlar än jakt- och friluftsbutiker. Wanderoo har börjat ta in förhandsbeställningar på åtminstone OK4, den kostar då 199 kr.

Knivarna är så bra och prisvärda att det inte finns någon som helst anledning att köpa en brandad nonamekniv från Biltema, Stabilotherm eller någon annanstans så länge dessa finns på marknaden.
 OK4 och OK1
 OK1 och OK4 i sina fodral, det är klassiska plastfodral kompletterade med resårupphängare i vilken även ett eldstål kan placeras.
 OK1 och OK4 jämte Mora 2000 och Mora Bushcraft. De tävlar alla inom samma segment.
 Kurvaturen vid spetsen är lite för snäv för att vara riktigt bra vid fiskrensning, den är bättre för flåning.
 OK1 sitter på grävlingjaktskittet. 
 OK4 och OK1
 OK4 och OK1, storleksjämförelse.
OK4 ligger väl i handen. 

4 kommentarer:

 1. Hur var knivarna över ryggen när det gäller att använda eldstål? De flesta knivarna är ju för "rundade" för att klara det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag inte svara på för jag har inte testat det.... Vinkeln är dock bra och eftersom där inte är någon coating av vanligt slag utan bara en elektrobehandling så bör eldstål + kolstål fungera finfint. Men som sagt, jag vet inte riktigt.

   Radera
  2. Ryggen funkar med eldstål (och det är helt oväsentligt om det är kolstål eller inte)

   Radera
  3. Tack för kompletteringen Ulf. Är som sagt inte riktigt hemma på eldstål.....

   Radera